Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Så överlever du första veckan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-17

Gör inte detta misstag.

Flytt, CSN-pengar, upprop...det är mycket att hålla reda på första veckan.

Du är utslängd i vildmarken och måste klara dig på egen hand. Men lugn, med rätt överlevnadsguide tar du dig lätt igenom första veckan.

Ny stad, ny lya, ny utbildning – och massor av nya människor. Första tiden som student är lite som ett orienteringslopp, men utan karta och kompass. Du kanske har flyttat hemifrån och sover på en kompis soffa samtidigt som du letar lägenhet, försöker hålla reda på tiden för uppropet, undrar var CSN-pengarna tar vägen och kommer på vad den där trevlige killen du hälsade på egentligen hette.

– Det är bra att kolla på skolans hemsida en tid i förväg, ofta ska man ha gjort saker till första lektionen eller ha med sig vissa papper, då står det där. Ta reda på allt som gäller om scheman, grupper och sånt, säger Petter Nilsson.

Glöm inte studieförsäkran

Petter Nilsson läser egentligen till jurist, men har tagit en paus och arbetar på Stockholms studentkår ett år. Största krisen i början brukar gälla CSN-pengarna, säger han.

– Nästan alla studenter är oroliga för studiemedlet första veckan. Man måste skriva in sig först och lämna in sin studieförsäkran, sen tar det ett par veckor innan pengarna kommer, säger Petter Nilsson.

Många känner inte till studieförsäkran, eller glömmer den.

– Jag har lyckats göra fel flera år i rad, varje år är ju ett nytt år, säger Petter och skrattar.

Köp begagnade böcker

Samtidigt som ekonomin är som magrast i början av terminen, ska man köpa all studentlitteratur. Att köpa andrahandsböcker är ett bra tips, kolla efter lappar i särskilda andrahandsbokhandlar, det finns till exempel i Stockholm.

– Läser man ett program kanske man får tag i någon som pluggar året före och kontinuerligt köpa dens böcker, tipsar Petter Nilsson.

En kostnad som inte går att undvika är maten. Själv kör Petter Nilsson med lunchlådor, på skolorna brukar det finns mikrovågsugnar där man kan värma sin mat.

– Jag gör billigt vegetarisk mat av linser och ris, sånt man kan köpa i stora förpackningar.