Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Det man tycker är kul ger man tid"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-05

Succeförfattaren Jens Lapidus har läst mer än bara juridik.

Med boken Snabba cash gick Jens Lapidus från att vara en vanlig advokat till att bli känd av hela svenska folket. Det var språkintresset som öppnade för författarkarriären.

Tänk brett när du ska välja utbildning, tipsar författaren Jens Lapidus.

Jens Lapidus har specialiserat sig på Stockholms undre värld. Liksom Snabba cash, som gjorde dundersucce 2006, är hans kommande bok en kriminalroman. Den heter Aldrig fucka upp och släpps i maj.

Bred utbildning

Som de flesta vet vid det här laget har Jens Lapidus en heltidskarriär som advokat vid sidan av författandet. Idag arbetar han på en brottmålsbyrå och tidigare var han på en affärsbyrå. Men juridikstudierna vid Stockholms universitet är långt ifrån de enda.

– Innan jag började läsa juridik pluggade jag idéhistoria, medie-och kommunikationsvetenskap och nationalekonomi. Filosofi läste jag bredvid juridiken, säger Jens Lapidus.

Han har dessutom läst specialkurser i juridik i London.

Hur tänkte du när du valde utbildning?

– Jag var intresserad av språkhantering och problemlösning. Sen har jag alltid gillat de moraliska aspekterna av juridiken.

Den röda tråden som binder samman hans olika val beskriver han som intresset för språket, skrivande och argumentation. Skulle han börja om på nytt med att plugga skulle valet falla på nästan samma: juridik eller ekonomi.

Hur lyckas du kombinera heltidsarbete som jurist med författandet?

– Fram tills det att jag blev pappa var det inga problem. Om man tycker att något är riktigt kul ger man det tid, tror jag, menar Jens Lapidus.

Vilket råd skulle du ge till någon som ska välja utbildning nu?

– Om du är villrådig – tänk brett. Då hålls fler dörrar öppna och du kan vara friare i ditt yrkesval.