Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

En till amerikanska ebolasmittad

Publicerad 2014-10-15

Ytterligare en vårdanställd i Texas i USA har smittats av ebola.

Kvinnan var med och vårdade USA:s första ebolafall Thomas Eric Duncan – och nu växer kritiken mot hur sjukhuset skött skyddsrutinerna.

Sedan tidigare vårdas en 26-årig sjuksköterska på samma sjukhus.

Ännu en vårdanställd i Texas i USA har smittats av ebola, uppger lokala myndigheter enligt CNN.

Det rör sig om sjuksköterskan Amber Vinson, 29.

Hon vårdas på samma sjukhus som den 26-åriga sjuksköterska som också smittats av ebola - Texas Health Presbyterian Hospital.

Amber Vinson fick feber under gårdagen och isolerades då på sjukhuset. Ett första test har gjorts på kvinnan på ett laboratorium i Austin, och ytterligare ett test ska genomföras, enligt CNN.

29-åringen har också intervjuats för att identifiera vilka kontakter hon har haft, som kan leda till vidare smitta.

”Typen av övervakning beror på dessa interaktioners natur och risken att de utsatts för viruset”, säger Carrie Wiliams, talesperson vid Texas hälsovårdsmyndighet i ett skriftligt uttalande enligt Dallas News.

Enligt nyhetssajten har polis och räddningstjänst också delat ut flygblad i det område där den anställda kvinnan bor med information till grannarna om ebolasmitta. Hennes lägenhet ska också saneras.

Båda de smittade anställda var med och vårdade USA:s första ebolasmittade patient, Thomas Eric Duncan, som upptäcktes med smittan efter att han rest från Liberia i september, och avled på Texas Health Presbyterian Hospital den 8 oktober.

”Djupt oroliga”

Sjuksköterskornas fackförbund National Nurses United har riktat stark kritik mot rutinerna mot sjukhuset, där de menar att tidigare ebolasmittade inte vårdats på rätt sätt.

– Rutinerna som borde ha funnits i Dallas var inte i system, och de rutinerna är inte i system någonstans i USA så vitt vi vet. Vi är djupt oroliga, sa RoseAnn DeMoro, chef på fackförbundet redan under tisdagskvällen, enligt CNN.

Sjuksköterskorna ska ha arbetat i flera dagar utan rätt instruktioner.

”Ingen visste hur instruktionerna löd eller kunde verifiera vilken typ av personlig skyddsutrustning vi skulle ha, och det fanns ingen utbildning”, står det i ett uttalande som sjuksköterskor gjort genom fackförbundet, enligt ABC News.

Mötte motstånd

Thomas Eric Duncan lämnades under tiden han vårdades i ett icke-isolerat område i flera timmar. En sjuksköterska mötte motstånd från högre ort när hon uppmärksammade att den smittade mannen borde placeras i karantän, skriver ABC News.

CNN beskriver också att smittsamt avfall inte hanterades på ett korrekt sätt, och att sjuksköterskorna tvingades använda tejp för att täcka sina nackar, eftersom skyddsutrustningen inte täckte överallt.

Sjukhusets talesperson har inte besvarat de specifika anklagelserna, men uppgett att man följer reglerna noga.

Över 4000 har dött

Thomas Frieden, chef för amerikanska smittskyddsmyndigheten Center for Disease Control and Prevention, CDC, har dock medgett att man borde ha skickat ett större team av experter till Texas när det första ebolafallet upptäcktes.

När den 26-åriga sjuksköterskan på Texas Health Presbyterian Hospital visade sig vara ebolasmittad befarade Frieden att fler fall kunde upptäckas.

– Det finns risk att andra individer smittats, sa han då.

Över 4 000 människor har dött i ebola, framförallt i de västafrikanska länderna Liberia, Sierra Leone och Guinea, enligt världshälsoorganisationen WHO.