Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Hamas sägs uppmana Gazabor att agera mänskliga sköldar

Publicerad 2014-07-11

Hamas, som kontrollerar Gaza, påstås uppmana palestinier att agera mänskliga sköldar under Israels luftoffensiv.

En anonym israelisk officer uppger att den israeliska militären struntar i de civila aktionerna – och bombar ändå.

– Moraliskt är det fräckt, det är en typ av gisslansituation, säger Per Jönsson, sakkunnig på Utrikespolitiska institutet.

Israels luftoffensiv har dödat över 100 människor, minst 19 av dem barn, i Gaza enligt palestinska myndigheter.

Vid ett par av attackerna har militärpersonalen medgett att man begått fel, och träffat civila mål. En familj på åtta personer i Khan Younis ska man ha ringt och förvarnat om bombningen, men familjen kom tillbaka till hemmet för tidigt, och attacken gick inte att stoppa, skriver Haaretz.

Förklaringen till varför luftangreppen sker mot bostadsområden är enligt den israeliska militären att Hamas raketer, som avfyras mot israeliska tätorter, göms i bland annat familjers hem, källare, och arbetsverkstäder. I andra fall har man också sagt att Hamas-ledare eller nyckelpersoner i militanta fraktionen Islamiska Jihad funnits i hemmen, att attackerna är preciserade mot specifika mål.

”Alltid risk för civila offer”

Ett annat sätt att förvarna befolkningen om kommande luftangrepp är att skicka så kallade ”knackningar på taket”, som israeliska flygvapnet kallar det. En mindre missil utan sprängmedel skjuts mot taket för att förvarna om vad som komma skall.

– Det blir en typ av terror att skjuta mot en yta som motsvarar en fjärdedel av Öland och har en befolkning på nästan två miljoner, som Gaza. Då finns alltid risken för civila dödsoffer, säger Per Jönsson, sakkunnig på Mellanöstern på Utrikespolitiska instituet.

Men ytterligare ett problem i det tätbefolkade området är att Hamas, och Islamiska Jihad, ska ha uppmanat palestinier i Gaza att agera levande sköldar mot de israeliska militärflygen.

Påståendet kommer såväl från Israels militär på Twitter och den israeliska tidningen Haaretz.

”Moraliskt fräckt”

Aktionsuppmaningen ska vara ett sätt att försöka stoppa bombningarna, men också ett sätt att skrämma piloten i de helikoptrar som är bemannade genom att visa hur många som kommer att dö av attacken.

– Det har sagt öppet att människor ska gå upp på taket och agera levande sköldar. Det är moraliskt fräckt att uppmana folk att göra det, säger Per Jönsson.

En högt uppsatt officer berättade i tisdags för Haaretz, som uppmärksammade taktiken, att den israeliska militären struntar i om det står människor på hustaken eller inte i Gaza.

– Vi bombar husen. Om människor försöker konfrontera ett plan i luften och piloten signalerar – ge er av, då kommer huset att falla, sa den anonyme officeren.