Männen kissar gratis – kvinnorna får betala

Publicerad 2014-07-09

Offentlig toalett skapar könsdebatt i Mariestad

Kvinnor och funktionshindrade får betala en femkrona om de måste kissa på en allmän toalett i Mariestads stadspark – men för män är det gratis.

– Varför ska män slippa betala för att de kan stå och kissa? säger en tvåbarnsmamma i Mariestad till Aftonbladet.

Ett toalettbråk har delat upp den pittoreska småstaden vid Vänern i två läger. Några tycker att det är självklart att män inte ska behöva betala för sitt pissoarbesök, andra att alla ska lägga fem kronor oavsett om de kissar stående eller sittande.

– Det har länge diskuterats om en offentlig toalett i stadsparken och den här är helt ny. Men många undrar hur de resonerat när de satt en avgift på kvinnor och handikappade men inte för män, säger läraren Martina Widlund, 48, som bor i Mariestad.

Hätsk debatt

En debatt som stundtals blivit hätsk började på en stängd Facebooksida för Mariestadsbor. Den inleddes när en tvåbarnsmamma i måndags lade upp en bild på sidan.

– Jag gick förbi där med mina pojkar och de var jättekissnödiga. Men jag hade inga småpengar på mig och tänkte att det var tur att de inte är flickor, säger hon.

Det har blivit ganska höga toner i debatten.

– Det finns alltid några bakåtsträvare som tycker att man inte ska bry sig om "småsaker", andra tycker att det är självklart att antingen alla eller ingen ska betala, säger hon.

Hon vill att kommunen sätter lås även på männens toalettdörr, i linje med stadens jämställdhetsarbete.

– Jag tror faktiskt inte att de har resonerat kring detta, att det bara bara har blivit så. Vi jobbar ut jämställdhetsplaner i Mariestads kommun men de verkar ta tid att implementera, säger hon.

"Är en orättvisa"

Johan Cord (S), miljö- och byggnadsnämndens ordförande, berättar att nämnden tog fram och godkände placeringen av kommunens nya offentliga toalett. Han säger att han inte minns några diskussioner om avgiften skulle gälla för alla.

Men han förstår att det uppfattas som orättvist.

– Det kan man säkert tycka, men om man behöver göra en fullständig tömning måste å andra sidan alla betala. Annars har jag faktiskt sett ett exempel där en kvinna kissade i en sån där lång pinkränna på en festival.

Rekommenderar ni att kvinnor använder pissoaren?

– Absolut inte. Jag förstår frågeställningen men spontant kan jag bara säga att killar ställer sig och kissar bakom husknutar och buskar medan kvinnor inte brukar göra det. Men det är ingen bra ursäkt.

Kommer ni att ändra på detta?

– Om diskussionen kommer upp ska vi givetvis ta ställning, men jag tror att en avgiftsfråga hamnar på tekniska nämnden. Det är klart att det är en orättvisa i sig, det rättvisa är att sätta en peng för båda, säger Johan Cord.

Aftonbladet har sökt tekniska nämndens ordförande Ulf Andersson (S).