Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Bildt: Oroad över utvecklingen

Publicerad 2014-05-23

Utrikesminister Carl Bildt (M).

EU-kritiska UKIP ser ut att gå kraftigt framåt i de brittiska lokalvalen.

Enligt utrikesminister Carl Bildt (M) tyder mycket på att de också växer kraftigt i valet till EU-parlamentet.

– Jag är orolig för utvecklingen i Storbritannien på sikt, säger han.

På söndag röstar stora delar av invånarna i EU om vilka politiker de ska skicka till EU-parlamentet. Men redan i går röstade britterna och holländarna. I Storbritannien väntar man med att redovisa resultaten tills på söndag kväll. Men i de lokalval som hölls samtidigt visade de första mätningarna på att missnöjespartiet UKIP, som vill att Storbritannien ska lämna EU, går starkt framåt.

Samtidigt backar de båda regeringspartierna – konservativa Tories och Liberaldemokraterna.

UKIP:s framgångar oroar den svenska utrikesministern Carl Bildt (M).

– Det handlar ju om lokalvalsresultat, men de är väl indikativa för Europavalet. Det var förväntat att de skulle gå bra för dem, men det återstår att se hur bra de går. Det är ett allmänt protestparti, det handlar inte bara om Europafrågor uran om annat också, säger han.

Möjlig folkomröstning 2017

UKIP med partiledaren Nigel Farage i spetsen har i opinionsmätningar inför EU-valet varit det största partiet. I Storbritannien har EU-kritiken väckt sig allt starkare och premiärminister David Cameron har utlovat en folkomröstning om landet ska stanna kvar i unionen eller inte senast 2017 om hans parti vinner kommande nationella val.

Carl Bildt uttrycker nu stor oro över utvecklingen i Storbritannien.

– Framför allt på sikt. Det är ingen tvekan om det. De har fått ett debattklimat och ett politiskt klimat som jag tycker är väldigt inåtvänt. Det gäller bland annat migrationsfrågorna men en hel del annat också. I det ligger betydande faror för Storbritanniens framtid.

Wilders backar

Även i Holland väntar man med att redovisa valresultatet tills på söndag kväll. Där visar vallokalsmätningar att det EU-kritiska och främlingsfientliga Frihetspartiet med Geert Wilders i spetsen backar. Det gläder Carl Bildt.

– De låg väldigt högt i opinionsundersökningarna. Samtidigt var det ju lokalval för några månader sedan och där gjorde de en del misstag och gick för långt i sin politik.

Han lyfter också fram att D66, det mest pro-europeiska partiet gick starkt framåt.

– Det är mycket bra. Trenden blev helt motsatt än vad vi trott.

Vilket politiskt Europa som invånarna i EU kommer vakna upp till vill Bildt inte sia om.

– Val har ju den charmen att de är lite ovissa.