Hur jobbar ledamöter i EU-parlamentet?

Publicerad 2014-05-19

Om vi börjar med vad de kallas så har leda­möterna på svenska fått det otympliga namnet EU-parlamentariker. Själv föredrar jag beteckningen ledamot av EU-parlamentet. Själva kallar de sig oftast för ”meppar” i plural, efter förkortningen MEP, member of the European parliament.

Ledamöterna jobbar en vecka i månaden i franska Strasbourg, där parlamentet möts i plenum. Resten av tiden arbetar de i Bryssel där utskottet sammanträder.

Man kan säga att ledamöterna jobbar på två plan, det formella och det informella.

På det formella planet finns platsen i parlamentet, plats i ett utskott, tal, frågor till ansvariga i kommissionen och medlemsregeringar, förslag till resolutioner med mera.

Här finns också tunga uppdrag som rapportör, att lotsa ett lagförslag genom parlamentet och förhandla med minister­rådet. Eller underrapportör, att bevaka samma fråga för sin partigrupps räkning.

Men även i EU-parlamentet finns ett informellt plan. Precis som i andra parlament sker inte allting inför öppen ridå. Ett sannolikt mer effektivt sätt att skaffa sig inflytande, än ett tal i plenum, är lite korridorsnack med lika­sinnande för att skapa allianser i olika frågor.

Inte sällan försöker olika lobbygrupper och lobbyfirmor förmå ledamöterna att verka i den riktning som gynnar lobbyistens uppdrags­givare.

Följ ämnen i artikeln