Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kina varnar för kaos i Hongkong

Publicerad 2014-10-02

Demonstranterna i Hongkong ökar pressen på de lokala makthavarna att avgå.

De uppges ha omringat byggnaden där regeringschefen Leung Chun-ying har sitt kontor.

Nu varnar Kinas kommunistparti för ”kaos” och  Hongkongpolisen talar om "allvarliga konsekvenser" om demonstranterna tar sig in i myndighetsbyggnader.

Efter tårgas och batonger i början när protesterna inleddes har demonstrationerna i Hongkong varit fredliga och lugna.

Nu finns dock risk för en upptrappning.

Demonstranterna kräver att den Pekingvänlige regeringschefen ska avgå senast i dag. För att öka trycket på honom har en skara demonstranter samlats utanför hans kontror där de ropat slagsord på hans avgång, uppger TV4:s utsände på plats.

”Allvarliga konsekvenser”

Aktivisterna har hotat att ockupera viktiga regeringsbyggnader om Leung inte avgår. En sådan aktion skulle mycket väl kunna få polisen att åter slå till mot demonstranterna.

Polisen har satt upp kravallstaket för att hålla demonstranterna borta från ingången och går ut med en skarp varning om "allvarliga konsekvenser" om demonstranterna försöker ta sig in i myndighetsbyggnader, skriver AP.

Inte fredligt

Aktivisterna verkar dock vara delade i frågan om det är en bra idé att ockupera byggnader.

– Att konfrontera polisen känns inte särskilt fredligt, säger den 22-årige studenten Wilson Yip till nyhetsbyrån AP. Jag förstår inte vitsen med att försöka ta sig in mot polisens vilja. Sånt kommer att minska stödet för protesterna.

Samtidigt kommer indikationer på att Kina börjar tröttna på frihetsprotesterna. Höga regeringsföreträdare kallar demonstrationerna för "illegala" och säger att de är "en intern kinesiska angelägenhet". Samtidigt varnar Kinas styrande kommunistparti för kaos i Hongkong.

Imorgon är det åter vanlig arbetsdag i Hongkong. Det blir ett första test för demonstrationerna. Lyckas de fortfarande samla stora skaror eller börjar de ebba ut av sig själva.

Förra gången polisen slog till våldsamt mot demonstranterna blev resultatet att ännu fler människor gick ut på gatorna i protest.