Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Första steget mot nytt USA-lett krig i Mellanöstern

President Obama ska redovisa sin strategi för att "nedmontera och besegra" IS för kongressen i dag.

Det är ingen slump att president Obama, utrikesminister Kerry och FN-chefen Ban ki-Moon omedelbart hyllar Iraks nya regering.

Bildandet av den är första steget mot en internationell koalition för att krossa Islamiska staten, IS.

Vi är på väg mot ett nytt USA-lett krig i Mellanöstern.

President Obama ska redovisa sin strategi för att "nedmontera och besegra" IS för kongressen i dag. I morgon berättar han för hela världen om sin plan.

En förutsättning är att en regering är på plats i Bagdad som representerar alla de tre stora folkgrupperna. Nye premiärministern Haider al-Abadi är moderat shiamuslim. Han har utsett en sunnimuslim och en kurd till biträdande premiärministrar.

Förhoppningen är att det ska övertyga Iraks sunnimuslimska minoritet att de nu ska få mer att säga till om och sluta missgynnas. Det ska i sin tur få en del av de sunnimuslimska milisgrupper som hjälpt likaledes sunnimuslimska IS med sin snabba framryckning att dra tillbaka sitt stöd till extremisterna.

Benen på ryggen

Första prioritet för en fungerande regering är att få armén att slåss istället för att lägga benen på ryggen. Numerärt är Iraks armé vida överlägsen IS. Men sekterism och korruption fick den att kollapsa när IS ryckte fram under sommaren.

Nu har den militanta islamistiska gruppen intagit stora delar av Irak och Syrien och bildat en stat, en kalifat, med ambitionen att omfatta hela den muslimska världen.

Tidigare i år avfärdade Obama IS som "ett juniorlag". Numera ser han gruppen som ett avgörande hot inte bara mot USA:s strategiska intressen utan mot hela västvärldens.

USA har redan genomfört över 130 bombräder från luften mot IS. Men Obama nöjer sig inte med att ha stoppat gruppens framryckning. IS ska utplånas. Det innebär att gruppen även måste bekämpas inne i Syrien. Ett krig västvärlden så här långt gjort allt för att hålla sig borta ifrån.

Obama använde Natotoppmötet i Wales förra veckan för att trumma ihop stöd från nio andra länder för en "de villigas" koalition mot IS. Storbritannien, Frankrike, Australien, Kanada, Tyskland, Turkiet, Italien, Polen och Danmark är alla beredda att bidra.

Lärt av Bush

Men Obama har lärt av George W Bush misstag med Irak-invasionen 2003. Striden mot IS får inte framstå som ett västerländsk korståg mot islam. Därför är det avgörande att muslimska länder, särskilt de som har en majoritet sunnimuslimer, deltar i kampen mot extremisterna.

Arabförbundet uppmaning häromdagen till alla medlemsländer att bekämpa IS med alla till buds stående medel är därför en stor framgång. Utrikesminister Kerry är redan på väg till två av de tunga länderna i regionen, Saudiarabien och Turkiet, för att mer i detalj diskutera vad de kan bidra med.

Hans mission påminner mycket om det jobb förre utrikesministern James Baker gjorde när han 1991 trummade ihop en koalition för att kasta ut Saddam Hussein som ockuperat grannen Kuwait. Det slutade med ett krig som befriade Kuwait men lämnade diktatorn Saddam kvar vid makten i Irak.

Grovjobbet

Målet den här gången är att IS inte ska kunna få en fristad någonstans för sin brutala variant av islam där avrättning av minoriteter och icke-troende ingår som en självklar beståndsdel.

En avgörande skillnad mot 1991 är att USA vill att Irak och grannländerna gör grovjobbet. USA och övriga västländer ställer upp med bombningar från luften. Fördelen för väst är att det inte på samma sätt som marktrupper retar upp militanta islamister i Europa och USA. Viktigast är att det ser ut som det är muslimska länder som krossar IS.

Operationen är inte okomplicerad. USA och västvärlden kommer att hamna på samma sida som annars förhatliga regimer. Iran vill ställa upp mot IS. Varje försvagning av IS gynnar Syriens diktator Bashar al-Assad. I nuläget verkar det vara ett pris västvärlden är beredd att betala för att slippa ökad terror i sina hemländer.