Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Din tandkräm kan komma från röd jätte

Uppdaterad 2014-12-29 | Publicerad 2014-12-28

Brukar du känna dig fräsch efter att ha borstat tänderna? Då får du kanske tänka om.

Fluoret i din tandkräm vara flera miljarder år gammalt - och komma från stjärnor som vår sol.

Varifrån grundämnet fluor kommer ifrån har gäckat forskare i många år. Nu kan ett forskarlag på Lunds universitet ha hittat ett svar. Nämligen att fluoret kommer från stjärnor likt vår sol.

– Fluoret som vi har i vår tandkräm har sitt ursprung i solens döda förfäder, säger Nils Ryde, docent i astronomi, till Lunds universitets hemsida.

Forskarna har undersökt vad för ljus en stjärna sänder ut. Genom att jämföra ljusets våglängd har de kunnat räkna ut vilka grundämnen stjärnan innehåller. Med hjälp av ett teleskop på Hawaii har forskarlaget kunnat dela upp ljuset i flera mindre beståndsdelar vilket ledde dem till upptäckten.

Skapas i röda jättar

En röd jätte är en stjärna i slutet av sitt liv. Då svullnar stjärnan upp och blir mer rödaktig innan den till slut brinner ut. Då blir stjärnan en nebulosa.

Samtidigt slungas fluoren ut och blandas upp med olika sorters gaser i nebulosans yttre. När sedan stjärnan dör skapas nya stjärnor. På det sättet lever fluoret vidare i ett intergalaktiskt kretslopp.

Grundämnen som är tyngre än järn skapas vid enorma supernovaexplosioner men lättare grundämnen skapas i stjärnor. Nu återstår frågan för forskarna att ta reda på om fluor kan ha skapats i andra sorters stjärnor än röda jättar.

– Genom att titta på fluorhalten i stjärnorna där kan vi säga någonting om ifall processerna de bildas genom också ser annorlunda ut, säger Nils Ryde till Lunds universitets hemsida.

Mer om forskningen har nyligen publicerats i tidskriften Astrophysical Journal Letters.