Tjetjenien: Laglöst land

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-14

Situationen i södra Ryssland beskrivs som den värsta på flera år

Ryska Tjetjenien är laglöst land.

Nu flyr journalister och människorättsaktivister regionen.

– Det är livsfarligt att arbeta där, säger Aleksander Tjerkasov på organisationen Memorial till Aftonbladet.

I våras kom officiellt freden till den ryska delrepubliken Tjetjenien. Efter tio års ”antiterroroperation” skulle de ryska trupperna lämna området. Republikens president Ramzan Kadyrov, snart 33, fick fria händer att bygga upp sitt land. Han hade redan börjat. På senare år har olika medier rapporterat om återskapade hus och vägar, om nya affärer och kaféer. Huvudstaden Groznyjs flygplats ska öppnas för internationellt flyg.

Den officiella bilden, den officiella freden.

Verkligheten beskrivs annorlunda.

– Tjetjenien är laglöst land.

Stoppar all verksamhet

Orden är Sergej Sokolovs. Han är chefredaktör för den ryska tidningen Novaja Gazeta, mest känd för att reportern Anna Politkovskaja arbetade där. Hon mördades för snart tre år sedan.

Sergej Sokolov och tidningsledningen har beslutat att för en obestämd tid upphöra med sin bevakning av Tjetjenien.

Samma beslut har organisationen Memorial tagit. För första gången på nio år stoppar man all verksamhet i regionen.

Varför?

– För att det är livsfarligt för våra medarbetare där, säger Aleksander Tjerkasov, en av Memorials representanter.

– Antingen kan vi fortsätta som tidigare och berätta om kidnappningar i Tjetjenien och samtidigt vänta på ett nytt mord. Eller så kan vi bedriva självcensur när det gäller sådant vi vet för att skydda våra medarbetare. Ingen av varianterna är en bra lösning.

Groznyj, 15 juli. Memorials medarbetare Natalja Estemirova tvingas in i en bil av okända personer och förs bort. Senare samma dag hittar man hennes kropp i grannrepubliken Ingusjien. Hon är skjuten i huvud och bröst.

Groznyj, 10 augusti. Hjälparbetaren Zarema Sadulajeva och hennes man Alik Dzjabrailov förs bort från organisationen ”Rädda generationens” kontor. Dagen efter hittas deras kroppar i en förort till Groznyj. De har dödats med flera skott.

Två händelser med ett svar: Det är livsfarligt att arbeta för sanning och rättvisa i dagens Tjetjenien.

Memorials Aleksander Tjerkasov radar siffror. 2002: 187 kidnappningar. 2007: 35 kidnappningar. 2008: 42 kidnappningar. De första sex månaderna i år: Över 70 kidnappningar.

Läget har förvärrats

– Situationen har förvärrats och liknar nu den som rådde i början av kriget, i alla fall när det gäller graden av våldsanvändning, säger Tjerkasov.

Att föra statistik över kidnappningar, tortyr och mord i Rysslands södra delar är Memorials specialgren. Nu upphör Memorial med arbetet. Deras främsta medarbetare Natalja Estemirova har själv förts bort och mördats. Att avslöja övergrepp, berätta offrens historier och granska den tjetjenska makten tillhör tidningen Novaja Gazetas specialgren. Deras främsta reporter på området, Anna Politkovskaja, har mördats. Nu begränsar tidningen sitt arbete i regionen. Mördad är också advokaten Stanislav Markelov. I januari i år sköts han till döds på öppen gata i Moskva. Även han arbetade aktivt med att företräda offer för övergrepp i Tjetjenien.

Frågor till Medvedev

Med anledning av den senaste tidens händelser riktar nu Novaja Gazeta en rad frågor till bland annat Rysslands president Dmitrij Medvedev och till premiärminister Vladimir Putin:

Har en samordnad operation med syfte att förinta människorättsaktivister inletts i Tjetjenien?

Tänker ni lösa de här fallen eller inte?

Vittnar den senaste tidens kidnappningar och mord om att Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov har kontroll över situationen i republiken?

– Vi konstaterar bara att ett antal brott har begåtts och att de inte har utretts. Det oroar oss, säger chefredaktör Sergej Sokolov.

Aleksander Tjerkasov på Memorial konstaterar att de personer som mest framgångsrikt har avslöjat övergreppen i Tjetjenien har en sak gemensamt: De finns inte längre i livet.

– Det är Anna Politkovskaja, Natalja Estemirova och advokaten Stanislav Markelov. De är dödade. Tre vänner.

EU fördömer morden

EU fördömer de senaste morden på människorättsaktivister i Tjetjenien.

I ett uttalande från det svenska ordförandeskapet uppmanar man Ryssland att genomföra en omedelbar och grundlig utredning.

”EU fördömer morden på människorättsförsvararna Zarema Sadulajeva och hennes man Alik Dzjabrailov i Tjetjenien.(...)Händelsen följer på en rad mord av människorättsförsvarare i Ryssland. Bland dem Anna Politkovskaja 2006, Stanislav Markelov i januari 2009 och Natalja Estemirova den 15 juli 2009."

I uttalandet som publiceras på det svenska ordförandeskapets hemsida skriver man om vikten av en omedelbar, öppen och grundlig utredning av fallen. EU kommer att följa utvecklingen noga.

”De här senaste brotten visar än en gång vilken fara människorättsförsvarare utsätts för. EU uppmanar ryska myndigheter att göra allt som står i deras makt för att garantera säkerheten för människorättsförsvarare.”

Aftonbladet har sökt utrikesminister Carl Bildt för en kommentar.