Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Prylfest i Ullas handelsbod

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-15

I den 150 år gamla handelsboden trängs docksamlingen med 1800-talsmöbler och antika kläder.

Ulla Johansson är en riktig sakletare.

Ulla och Morgan Johanssons gamla hus är rena paradiset för människor som älskar prylar.

–?Jag vill ha många saker att titta på och minnas till. Man kan lugnt säga att jag är en sakletare som ser andra användningsområden i det många betraktar som skräp, säger Ulla.

Det kan vara allt från en åldrig dörr som blivit bordsskiva på altanen till en gammal klänning som sytts om till fina kuddar. Det mesta går att ta tillvara på.

–?Det började i tonåren när jag lutade om gamla möbler i källaren, redan då ville jag ha det sjabbiga och rostiga. Föräldrarna tyckte inte om att jag samlade på mig en massa bråte, men min morbror, Olle Krantz som var konstnär, uppmuntrade mig.

Naturtroget

Efter att en väninna lockat med Ulla på en keramikkurs i slutet av 1970-talet fick hon ännu mer utlopp för sin kreativitet. Numera tillverkar hon främst naturtrogna frukter och grönsaker, men också stora rustika fat och skulpturer. Dessa ställs ut i ateljén i växthuset och säljs på hantverksmarknader.

–?Att dreja bruksföremål är inget för mig, jag brukar sticka ut och göra det ovanliga. Det är alltid lika roligt när någon gäst tror att hinken med potatis, kantarellerna, rödlöken eller kronärtskockorna är äkta. Jag gör avbildningar i lera i stället för att odla på riktigt, säger Ulla och skrattar gott.

Från 1850-talet till runt 1970 var huset både handelsbod och bostad. När makarna köpte villan 1975 krävdes en helrenovering.

–?Jag höll på kvällar, helger och semestrar i två års tid. Sedan har vi fortsatt att renovera varefter. Mitt sinne för planlösning och byggande i kombination med Ullas estetiska sinne har varit lyckat, säger Morgan.

”Större och ljusare”

De fyra kakelugnarna i huset och bakugnen i köket bevarades. Den nya inredningen går i gammaldags stil.

–?I fjol renoverade vi köket för att få större och ljusare. Vi ville också öppna upp mot glasverandan. Jag skrapade fram originalteglet på en av väggarna och där har vi fått till ett kaffe­kök.

–?Om Ullas favorit är docksamlingen tycker jag nog allra bäst om kaffeköket, säger Morgan.

Text: Joakim Löwing

Foto: Peter Ericsson

sondag@aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln