Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Metall: ”Hoppet lever för oss”

Publicerad 2011-09-12

Ledarna och Unionen har lämnat in en konkursansökan mot Saab.

Men IF Metall ger företaget mer tid.

– Hoppet lever för oss och våra medlemmar, säger Lars Ankarfjäll, pressombudsman på IF Metall.

Kontakten har varit tät mellan de olika fackförbunden angående Saab. På Metall kände man till att de andra fackförbunden skulle begära företaget i konkurs. Men Metall gör en annan bedömning av situationen.

– Det är inte avgjort än, säger Lars Ankarfjäll.

Nytt möte i eftermiddag

Saab fick nej till att genomföra en företagsrekonstruktion i tingsrätten. Man har nu lämnat in en ansökan om överprövning av beslutet till hovrätten, och Metall vill avvakta hovrättens avgörande.

Men enligt Ankarfjäll står medlemmarna och väger i sin syn på vad som ska hända med Saab. Metall ska ha ett nytt klubbmöte med Saab-anställda i eftermiddag.

”Tufft beslut”

– Det är ett tufft beslut att ta för våra medlemmar. De har inte fått lön i augusti och många har tagit tillfälliga lån för att täcka upp. Men om Saab går i konkurs väntar 55-60 procent av lönen i a-kassa, och arbetslöshet i en av de regioner som redan har högst andel arbetslösa i landet, säger Lars Ankarfjäll.

Känner era ni bitterhet gentemot de andra fackförbunden?

– Nej. De gör sin bedömning och vi gör vår. Vi tror på den nya affärsplanen och att det ska lösa sig trots att Saab nu har brist i kassan. Vi ger detta ytterligare några dagar. Hoppet lever för oss och våra medlemmar.

Frågor och svar angående konkursansökan för
Saab