Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Knarkbossen ”Apan” gripen i Mexiko

Publicerad 2011-06-22

Ledde den kultliknande narkotikakartellen La Familia

Mexikansk polis har gripit José de Jesús Méndez Vargas.

Mannen, som kallas ”Apan”, är en toppfigur i den ökända narkotikakartellen La Familia.

”Grattis” twittrade den nöjde presidenten Felipe Calderon efter gripandet.

Federala mexikanska myndigheter grep i går ledaren för den sektliknande knarkkartellen La Familia.

José de Jesús Méndez Vargas går under smeknamnet ”El Chango” (Apan) och har under lång tid terroriserat västra Mexiko.

”Siste ledaren”

Enligt polisens talesman Alejandro Poire gick gripandet i delstaten Aguascalientes lugnt till och han konstaterar att därmed är gängets ledarskikt oskadliggjort.

– Efter att Nazario Moreno Gonzalez dödades i december var Méndez den siste kvarvarande ledaren för den kriminella gruppen La Familia som ansvarar för mord, kidnappningar, utpressning, korruption och fega attacker mot myndigheter och civilbefolkning, sa Alejandro Poire.

Presidenten twittrade

President Felipe Calderon hyllade personligen gripandet på sitt Twitter-konto, där han kallade det ett ”hårt slag” mot den organiserade brottsligheten.

”Grattis” skrev Felipe Calderon i ett av inläggen.

Kartellen föddes i Calderons hemstat Michoacan någon gång under 1980-talet, och hamnade snart under Gulfkartellens styre.

Sektliknande

2006 bröt La Familia sig loss till en egen narkotikakartell genom att slänga ut och rulla fem avhuggna huvuden på en nattklubb i Michoacan för att deklarera sin självständighet och lova stadens bfolkning beskydd, under Nazario Moreno Gonzalez, ”Den galnastes”, ledning.

Kartellen anses vara sektliknande då Moreno Gonzales, precis som hans efterträdare Méndez, ofta anspelade på religion och kallade de avrättningar och halshuggningar som La Familia sysslade med för ”godomlig rättvisa”. Innan sin död släppte även Moreno Gonzales en egen version av Bibeln för sina anhängare och han hade en strikt uppförandekod för sina medlemmar som bland annat innebar förbjöd att använda de tunga droger de sålde vidare.

Kostat 40 000 liv

Calderon har under flera år satt in tusentals federala poliser i Michoacan för att bekämpa kartellen och regeringen hade även erbjudit en belöning på 16 miljoner kronor för Méndez tillfångatagande.

I och med gripandet av Méndez har 21 av landets 37 mäktigaste narkotikahandlare gripits eller dödats sedan 2009.

Mexikos regering uppskattar att mellan 35 000 och 40 000 människor hittills dött i drogkriget.