Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Specialstyrka ryckte ut efter satellitbluff

Publicerad 2011-09-25

När pensionärsparet i Svenstrup i Danmark i morse gick ut i sin trädgård höll de på att sätta i halsen. I trädgården låg flera metalldelar.

”Nasa”, stod det skrivet på dem.

Kunde det vara delar från satelliten som ramlat ner under morgonen?

–  Utan att vara expert på något sätt vill jag säga att det skulle kunna vara något från satelliten vi har hört talas om de senaste dagarna, säger Ove Lind, 71, till Ekstrabladet.

Danmark ligger inom det område som låg i riskzonen för rymdskrotets nedslag.

”Nasa skrivet på sidan”

– Det ser ut som något som kommer från en skrivare eller en dator. Den ena är en ungefär 60 centimeter lång rulle som har ”Nasa” skrivet på sidan, den andra är en del på ungefär 15 gånger 15 centimeter som det sticker ut sladdar från, säger Tonni Lind, som hittade delarna, till BT.

Paret tog det säkra före det osäkra och ringde räddningstjänsten, vilket Nasa har uppmanat alla som hittar delar av satelliten att göra.

Specialteam ryckte ut

Där drog man raskt ihop ett specialteam med kemiska kunskaper för att åka och ta hand om de mystiska rymdskrotet. Extrapersonal kallades in och specialuniformer letades fram ur gömmorna.

Det visade sig dock snart att satellitdelarna inte var äkta.

– Från början tog vi det på allvar. Men det var uppenbart att det var ett skämt. De saker vi fann ser ut som de kommer från en kopieringsapparat eller en skrivare. Inte något som har tagit en tur genom rymden och ner, säger insatsledare Carsten Randa till Ekstrabladet.

”Jag har en räkning klar”

Trots missen – och en onödig utryckning av räddningstjänstens specialstyrka – anser Randa att pensionärsparet gjorde rätt som larmade dem. De visst ju inte vad det var de hade hittat.

Och specialstyrkan, ja den är redo att rycka ut igen om äkta satellitdelar dyker upp.

Men skämtaren som placerar ut låtsas-rymdskrot undanbeder de sig.

– Hittar vi den eller de som har gjort det har jag en räkning klar, säger Randa.