Svenske Poyan fångade enorma rökmolnet på film
Uppdaterad 2017-11-27 | Publicerad 2017-11-26
Rökpelaren nådde upp mot 1,5 kilometer över Gunung Agung.
Det är andra gången på en vecka som vulkanen på Bali spyr ut rök och aska över den populära turistön.
Minst 2 000 personer berörs av de inställda flygavgångarna från ön rapporterar TT.
– Man får ta på ansiktsmask och köpa mat och vatten och stänga dörren, säger Poyan Shifter, bosatt på Bali och som fångade rökmolnet på film.
Indonesiska myndigheter har upprättat en säkerhetszon med en radie på 7,5 kilometer från Gunung Agung.
Vulkanen som är Balis högsta punkt har gett ifrån sig vulkanisk aska och rök flera gånger i år, senast i augusti och september. I tisdags var det dags igen, och på lördagen steg rökpelaren åter från Gunung Agung. Flera flighter till och från den populära turistön fick ställas in.
Svenska ambassaden i Jakarta uppmanar svenskar i området att hålla sig uppdaterade via indonesiska myndigheter och nyhetskällor.
Minst 28 flygavgångar har ställts in, enligt en talesperson på flygplatsen skriver TT. Beslut om att ställa in eller skjuta upp flyg är upp till varje flygbolag. Minst 2 000 passagerare berörs av ändringarna.
Hundratals svenskar på Bali
Uppskattningsvis befinner sig ungefär 500 till 600 svenskar på Bali. Svenska Lotta Lasseson, 50, ursprungligen från Bromma, har bott på ön sedan 12 år tillbaka och driver Café Smörgås i Sanur, ungefär 6 mil från vulkanen.
– Än så länge är det bara askmoln, 15–20 minuter härifrån har det kommit mer aska och vi får nog vara beredd på det här också, säger Lotta Lassesson.
Senast vulkanen Agong fick ett utbrott, år 1963, dog över 1 100 personer.
– Bali är inte jättevant vid vulkanutbrott, det var längesedan det sista var. På Java finns det fler aktiva vulkaner och vi som bor här vet ju hur det är, men jag förstår om turister är oroliga över att bli strandsatta på ön.
Nu följer Lotta Lassesson utvecklingen och informationen från myndigheter.
– Vi håller oss uppdaterade, det kommer bra med information. Man får förbereda sig med att ha bra masker.
Varning för utbrott tidigare
I september lämnade 140 000 människor området nära vulkanen efter varningar om att utbrott kunde vara nära förestående. Många av dem har dock återvänt hem. Nu väntas omkring 25 000 människor beröras av evakueringar, men myndigheterna har hittills inte höjt varningsnivån till samma nivå som i september.
Filmade enormt rökmoln
Poyan Shifter tillhör också en av alla Balisvenskar på plats. Han bor själv i Ubud, cirka en och en halv timme från vulkanplatsen.
– Vi var ute och körde mot vulkanen på morgonen för att kolla. Då kunde man se det enorma rökmolnet, berättar han.
I Ubud där Poyan Shifter bor så finns det ingen direkt fara. Men askan har börjat komma in även där, och han uppger att läget börjar bli spänt.
– Man märker stor skillnad på gatorna. Många är väldigt skärrade.
Poyan Shifter säger att han nu ska stanna hemma och se hur utbrottet utvecklas.
– Jag ska sitta hemma. Får se vad som händer. Man får ta på ansiktsmask och köpa mat och vatten och stänga dörren.