Historisk försvars-bebis i EU

Bryssel, TT:s korrespondent TT

Publicerad 2018-03-06

Effektivare utlandsinsatser, samarbete kring fältsjukvård och lättare gränspassager för militära förband ingår när EU-länderna nu drar igång de första projekten inom det nya försvarssamarbetet Pesco.

– Historiskt, tycker EU:s utrikeschef.

De 17 första projekten godkändes formellt av EU-ländernas försvarsministrar i Bryssel på tisdagen.

Sverige kommer inledningsvis att delta i tre av dem: om att förenkla möjligheterna att transportera militära förband över gränserna, om ledning av sjukvårdsinsatser och effektivisering av EU;s utbildnings- och träningsinsatser.

Att underlätta transporten av militärförband är något som både EU och Nato funderat mycket över på senare år, med drömmar om en sorts "militär Schengen-zon" för att snabbare kunna skicka militärer från land till land, vid behov.

Inte så enkelt

Statssekreterare Jan Salestrand – som representerade Sverige vid mötet då försvarsminister Peter Hultqvist (S) är på resa i Ukraina och Georgien – varslar dock om att det kommer att ta tid innan flödet fungerar.

– Det låter ju väldigt enkelt, men alla länder har sina nationella bestämmelser. Vi har ju jobbat med det i Norden, inom ramen för det nordiska samarbetet, och man tänkte att det var väl enkelt. Men det är väldigt många förordningar och lagar och regler. Det kommer nog att ta sin tid innan vi har något som vi uppfattar som obyråkratiskt och enkelt, säger Salestrand.

Nato-konkurrent?

Pesco står för EU:s "permanenta strukturerade samarbete" på försvarssidan och har snabbt utvecklats från ingenting till något som ses som en framtida grundbult i EU-arbetet.

– Vi lyckades föda fram den här bebisen i fjol och nu har vi ett gemensamt ansvar att ta hand om den, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini stolt på sin presskonferens efter tisdagsmötet.

Utvecklingen har samtidigt väckt en hel del frågor om EU är på väg att ta upp någon form av konkurrens med Nato.

Fast alla inblandade säger nej.

– Det är ju väldigt tydligt i alla förarbeten och i alla de här pågående samarbetsprojekten att de här ska komplettera varandra. EU är ingen försvarsorganisation och ska inte bli någon, säger Jan Salestrand i Bryssel.