Kulturen tar över

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-01

Rådhuset fylls av kreativitet när tingsrätten flyttar ut

Jan Hallberg, (m), ser installationer, litteratur, måleri och ny intressant forskning fylla rådhuset när tingsrätten flyttar ut. Bilden är ett montage.

Rättegångar och förhör kan följas av dansinstallationer och gatukonst.

När tingsrätten flyttar ut vill moderaterna se kultur och kreativitet inta rådhuset.

Just nu pågår byggnationen av ett nytt rättscentrum i anslutning till polishuset på Skånegatan. Enligt planerna ska det stå färdigt 2010 och då flyttar tingsrätten från rådhuset vid Gustav Adolfs torg.

Moderaterna vill ha kultur

Vem som sedan flyttar in är inte klart men det har diskuterats att stadskansliet eventuellt ska överta lokalerna. De planerna har fått moderaterna att reagera.

– Stopp, tänkte vi. Gör nu inte en kontorisering av detta fantastiska hus. I stället ville vi hitta något som var intressant för Göteborgs framtid att fylla huset med, säger Jan Hallberg, (m).

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Hallberg tillsammans med två partikollegor att rådhuset ska göras om till kulturhus.

– Det finns ganska dåliga möjligheter för nyskapande och unga konstnärer att möta sin första publik i Göteborg i dag, säger Jan Hallberg.

Ritades av världsberömd arkitekt

Det är främst den nyare delen av rådhuset som förslaget siktar in sig på. Tillbyggnaden från 30-talet ritades av arkitekten Gunnar Asplund och är i dag vida känd över världen.

– Vi brinner för att skapa en mötesplats i lokalen. Med den stora ljushallen, rättssalarna och kontorsrummen skulle både konstnärer och forskare kunna möta varandra och publiken, säger Jan Hallberg.

Kulturnämnden, som är en av remissinstanserna, stödjer moderaternas förslag om att rådhuset blir ett nytt kreativt center för kultur och vetenskap.

Inom ett par månader väntas förslaget behandlas i kommunfullmäktige.

ANNONS