Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Så lyckas du med klematis

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-04

Bästa tipsen från mesta odlarna

I Veddige, strax utanför Varberg, hittar vi en mycket speciell villaträdgård. Här bor trädgårdsentusiasterna Curt och Birgit Eliasson, vars hjärtan klappar för favoriten nummer ett – klematis.

Har du någonsin hört talas om någon som köpt hus enbart för trädgårdens skull? Det gjorde Curt och Birgit Eliassons i halländska Veddige när de på 1980-talet kände att deras dåvarande villaträdgård började bli färdigarbetad. Helt sonika flyttade de ett par hus bort i kvarteret, eftersom de ansåg att trädgården där var full av möjligheter. Möjligheter som de sannerligen har utnyttjat till max.

Massor av möjligheter

– Tidigare hade vi en plan tomt men vi gick alltid förbi här och beundrade hur kuperat det var. Tänk vilka möjligheter man har med en sån här trädgård!

När Birgit och Curt köpte huset var tomten full av hallonsnår, maskrosor, blåbärsbuskar och kirskål. De fick snabbt bli offer för parets trädgårdslusta, men i dag är cirkeln sluten. ”Ogräset” har återigen fått sin plats i trädgården men nu under mer ordnade former. Hallon från Malaysia, vita blåbär, kirskål och vita och rosa maskrosor har planterats in.

Minutiöst planerad

”Ogräset” är ett litet inslag i Birgit och Curts passionerat bearbetade och minutiöst planerade trädgård. Här finner man växter från världens alla hörn och stor inspiration till detta internationella sammelsurium har paret fått från sina resor. I synnerhet när det gäller den största favoriten i trädgården – klematis. Genom åren har de samlat på sig över 200 olika sorter – från andra trädgårdsentuasiaster, från sina resor världen över och på 1960-talet från den enda klematisförsäljaren som fanns i Sverige.

– Det var genom Magnus Johnson som jag kom i kontakt med klematis. Han var den ende som man kunde köpa av då. Fast på den tiden var det vara via postorder, förklarar Birgit och berättar ivrigt vidare om den kände klematis-legendaren som också skrev det stora uppslagsverket ”Släktet Klematis”.

Finns i alla former

Varför är det då så fascinerande med just klematis frågar jag Birgit. Hon är den i paret som blivit svårast biten av den vackra blomstermångfalden.

Birgit suckar lätt och börjar sakta förklara fascinationen.

– Klematisen är så fantastisk då den finns i alla former. Låga eller hela 10 till 15 meter höga. Småblommande och de med blommor som är 25 cm i diameter. Och alla färger sen!

5 klematis för nybörjare

Så får du en lång klematissäsong:

Hybrid Cl. `Snow Queen´ är en mycket vacker hybrid som blommar med väldigt stora blommor som skiftar i blåvitt.

Tips!

Så får du din klematis att trivas:

Fler trädgårdstips:

Lisa Lemke (hemma@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln