Psyk-klinik får bakläxa på säkerhet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-26

Arbetsmiljöverket är inte nöjt med förbättringarna

Säkerheten för personalen vid Psykiatriska kliniken vid Länssjukhuset Ryhov är undermålig.

Arbetsmiljöverket påtalade flera brister i februari, men flera kvarstår fortfarande.

Nu kräver verket att ansvariga politiker engagerar sig.

Vid den här ingången knivskars sjukskötaren till döds.

För ungefär ett år sedan knivskars en manlig sjuksköterska till döds vid Psykiatriska kliniken vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Sjuksköterskan hade gått ut för att släppa in en patient som kom tillbaka från arbetsträning. Patienten högg ner sjuksköterskan med en kniv som var gömd under kläderna.

Efter dådet inledde Arbetsmiljöverket en granskning av arbetsmiljön vid kliniken. I februari i år fick kliniken flera krav på förbättringar. I tisdags hölls ett uppföljningsmöte, men Arbetsmiljöverkets inspektörer är inte nöjda.

– Några punkter har de förbättrat. Men de viktigaste är kvar, säger Arne Ågren, jurist vid Arbetsmiljöverket.

Politikermöte

Det som är kvar att åtgärda är brister i riskbedömningarna, tillbudsrapporteringen och den okontrollerade överbeläggningen på kliniken. Nu ska Arbetsmiljöverket begära möten med landstingspolitiker för att komma till rätta med problemen.

– Vad gör man om det kommer patienter och man redan är fullbelagd? Kan man avvisa patienter och till vad? Det är något politikerna måste ta ställning till, säger Arne Ågren.

Borde inte ansvariga politiker ha engagerat sig tidigare?

– Om jag ska tycka som ämbetsman så tycker jag att du har helt rätt i detta, säger Arne Ågren.

Slussen byggs om

Även den patientsluss där sjuksköterskan knivskars har varit föremål för Arbetsmiljöverkets utredning. Den ska byggas om, men har blivit försenad.

– Det måste vara någon form av kontroll där, ungefär som när man stiger ombord på ett flygplan. Man ska inte kunna gå in med vapen, säger Arne Ågren.

Arne Ågrens förhoppning är att samtliga brister ska vara åtgärdade till årsskiftet.