Kvinnor halkar efter i löneligan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-21

Men i Mullsjö ökar kvinnolönerna mest

Löneskillnaderna ökar mellan kvinnor och män i Jönköpings län.

Mest drar männen ifrån kvinnorna i Tranås kommun.

Men i Aneby, Mullsjö, Jönköping och Nässjö kommuner är det kvinnornas löner som har ökat mest, visar preliminär statistik från SCB.

Statistiska centralbyrån, SCB, presenterade nyligen preliminär inkomststatistik för 2006. De rikstäckande siffrorna visar att löneskillnaderna mellan könen har ökat ytterligare.

Medan mäns löner ökade med 3,9 procent steg kvinnors med 3,7 procent. Det här har lett till att löneskillnaderna ökar: männen i Sverige tjänar i genomsnitt 264 900 kronor om året jämfört med kvinnornas 190 400 kronor.

Männen drar ifrån i Tranås

Även i Jönköpings län drar männen ifrån kvinnorna i löneligan. Kvinnornas löner ökade med 4,0 procent och männens med 4,2 mellan 2005 och 2006.

Störst skillnad är det i Tranås kommun. Där har männens löner ökat med 5,6 procent och kvinnornas med 4,0 procent.

Kvinnolönerna ökar i Mullsjö

Men Aneby, Mullsjö, Jönköping och Nässjö kommuner är det kvinnornas löner som ökar mest. Särskilt Mullsjö kommun utmärker sig. Där har kvinnornas löner stigit en procentenhet mer än männens.

– Det är bara att hoppas att det fortsätter. Men för att kvinnorna ska komma ikapp krävs att kvinnornas löner måste vara högre än männens under ganska lång tid, säger Emma Johnsson, sakkunnig i jämställdhetsfrågor på länsstyrelsen.

Och löneskillnaderna är fortfarande stora i Mullsjö. Kvinnornas årsinkomst är i snitt 178 900 kronor medan männens ligger på 250 100 kronor.

ANNONS