Sommarvärme i helgen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-21

SMHI: Sol och 20 grader varmt i stora delar av landet

I helgen är det dags att ta fram sommarshortsen igen. Hela landet får sol och temperaturer på uppemot tjugo grader.

– Värmen håller i sig i tre-fyra dagar, säger Kjell Lund, meteorolog på SMHI.

Sommarvärmen går in över landet på lördag och söndag och ger uppehållsväder och temperaturer på cirka 16-20 grader i stora delar av landet. Varmast blir det i östra Småland där temperaturen kommer att ligga runt 20 grader.

– Värmeböljan kulminerar på måndag då vi får runt 20 grader i stora delar av södra och mellersta Sverige. I sydöstra Sverige kan temperaturen till och med gå över 20 grader. Norrland får cirka 10 grader men även det är varmt för att vara september, säger Kjell Lund.

Pratar vi rekordvärme?

– Nej, det är ganska normalt att temperaturen varierar i september och som varmast brukar det bli runt 20 grader. I Stockholm hade vi som varmast en septemberdag 1968 då temperaturen gick upp till 28 grader. Ser vi på hela september har vi i år haft något svalare än normalt men de här dagarna kommer förmodligen att göra att vi hamnar på normalstrecket, säger Kjell Lund.

Vad beror den plötsliga väderväxlingen på?

– Det beror på att vi har ett lågtrycksområde över Atlanten som kommer att dra in varm luft från Medelhavsområdet. De senaste dagarna har vi istället fått in kall luft norrifrån eftersom vindarna sett annorlunda ut.

När blir det kallare igen?

– På tisdag och onsdag får vi något svalare med temperaturer på runt 16 grader. Därefter byts värmen ut mot kallare väder. Man brukar säga att det är som varmast innan kallfronten kommer och det skulle ju innebära att den verkliga kylan är på väg, säger Kjell Lund.