Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Tio barn saknas fortfarande

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-11

Det senaste svenska tsunamioffret kom hem i mars

Två år efter flodvågen i Thailand saknas fortfarande 15 svenskar.

De flesta av dem är barn.

Polisen tror inte att de kommer att återfinnas.

Aftonbladets Peter Kadhammar och Casper Hedberg (foto) åkte till Rikspolisstyrelsen där det som finns kvar är ett vitt dokumentskåp med uppgifterna om de 543 svenskar som försvann.

Senaste offret kom hem i mars.

Det var en åttaårig flicka, felaktigt identifierad av en kvinna från England som hennes dotter. Kvinnan fick med sig kroppen hem till England där den kremerades.

Ett år och två månader senare markerade en dator i Thailand att det döda barnet inte var engelskt, utan svenskt.

Kriminalinspektör Hans Melander sitter i sitt rum på andra våningen på Rikspolisstyrelsen i Stockholm och berättar om flickan. Han säger att det är beklagligt att sådana misstag inträffar, men att det ändå är fantastiskt att det inte skett fler.

88 procent är identifierade

En engelsk polis reste över till Sverige med en urna innehållande aska och överlämnade den flickans familj.

Därmed kunde Hans Melander stryka ännu en saknad från den långa listan över svenska offer i flodvågskatastrofen den 26 december 2004.

528 är identifierade.

15 fortfarande saknade, fem vuxna och tio barn, varav det yngsta var blott tio månader när tsunamin sköljde in över Thailands turiststränder.

Kommer de att återfinnas?

– Det är länge sedan jag hörde talas om en ny kropp, säger Melander.

Hans skrivbord är välstädat, närmast pedantiskt rent, ett monument över den välordnade svenska byråkratin. I övre vänstra hörnet ligger tre papper på vilka Melander har markerat särskilt viktiga stycken med märkpenna.

Han tar upp ett av dem.

– 3 272 kroppar har identifierats, vilket är 88 procent av alla som återfunnits. 106 kroppar är identifierade men inte hämtade av släktingar.

Melander lägger ner papperet.

– Det är människor från Thailand, Burma, Nepal, Turkiet. En fattig familj i en bergsby i Burma har väl inte möjlighet att hämta kroppen efter sonen som for utomlands för att arbeta.

Statistiken kommer från Thailand. Om det var något vi lärde oss efter tsunamin var det att den omskrutna svenska byråkratin inte fungerade bättre än någon annan.

Endast två misstag

Identifieringsarbetet i Thailand har gått snabbt och effektivt. Två misstag har skett med svenska kroppar. Först kroppen efter en kvinna som misstogs för en thailändsk. Felet upptäcktes när datasystemet matchade dna-uppgifter från Sverige med kroppen.

Den var begravd, inte bränd, och kunde grävas upp och flygas till Sverige.

Sedan var det misstaget med kroppen efter den lilla flickan, som också upptäcktes när datorn matchade ihop dna-uppgifter.

Melanders grupp på Rikspolisstyrelsen hade skickat ner uppgifter om alla saknade svenskar: läkarjournaler, tandröntgenkort, dna-profiler.

14 september i år anlände ett lass flyttkartonger med 300 kilo papper och cd-romskivor från Thailand. Det var identifieringsuppgifterna om alla svenskarna. Thailändska polisen behövde dem längre.

Hans Melander reser sig och går till ett rum på andra sidan korridoren.

Där står ett vitt dokumentskåp som rymmer uppgifter om alla svenskarna, varje låda har hängmappar med nummer och bakom varje nummer finns en individ.

Uppe på skåpet står fem blå plastbackar. Det är kuvert med uppgifter från identifieringsarbetet i Thailand, de innehåller bland annat bilder av kroppar.

– Vi har erbjudit de närmast anhöriga att hämta kuverten. Ungefär hälften har svarat. Det som är kvar arkiveras.

Han lägger handen på det vita arkivskåpet, som innehåller tsunamins efterskörd.

Med dessa nummer och kuvert är arbetet i stort sett avslutat.

Urnan med askan efter den åttaåriga flickan var sannolikt den sista.

– Det är osannolikt att det dyker upp en ny svensk, säger Melander.

Peter Kadhammar