Brassa på med en brasa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-24

Med de nya braskaminerna behövs ingen skorsten

Trendig Nu kommer braskaminer som eldas med biogas, som Rubico 3. De behöver ingen skorsten – bra om du bor i lägenhet och gillar att mysa vid brasan.

Höstens heta braskaminer höjer mysfaktorn och sänker elräkningen på samma gång.

Med de nya biogaskaminerna behöver du inte ens någon skorsten.

Traditionell Vem drömmer inte om en mysig braskamin? Men en vedeldad braskamin är lättast att installera i en villa, eftersom det behövs en skorsten.

Vinterkylan är snart här. Att krypa ihop framför en levande brasa är en dröm för många. Bor du i en villa kan du lätt installera en braskamin. Det finns modeller och storlekar som passar de flesta hushåll.

Funkar i lägenhet

För dig som bor i lägenhet är skorstensfria kaminer det bästa alternativet. Allra hottast just nu är spisar med biogas.

– I år ska det vara en biogaskamin med integrerad arkitektur, i form av en enkel låda på väggen med lågor. Eller så ska kaminen tvärt emot stå som en fristående sfär mitt i rummet, säger Frida Wanselius, inredningsstylist.

I stället för ved köper du vätska som drivmedel. En liter bioalkohol räcker i ett par timmar.

– Fördelen är att biobränslet är miljövänligt och inte avger några gifter alls. Dessutom går inget till spillo, all vätska omsätts till värme, säger Katlin Szabo, försäljare vid Art deco kamin.

Vedeldat värmer bäst

Lågorna värmer gott, även om elden främst är avsedd som prydnad. Ett 20 kvadratmeter stort rum blir två, tre grader varmare av kaminen. Den som vill sänka elkostnaderna bör dock satsa på en vedeldad braskamin.

Läs mer:

Tänk på det här när du väljer kamin

Vilken typ av eldstad du väljer beror mycket på tycke och smak – till stor del är det ju en möbel som ska passa in i vardagsrummet. Här är några riktlinjer.

KAPAR elräkningen En enkel vedeldad braskamin, som Zeuz, klarar av att värma ett hus på cirka 90 kvadratmeter. Har du större yta fungerar den främst som ett bra komplement.

Så lätt fixar du en kamin utan skorsten

...och så eldar du med ved

Sara Milstead

Följ ämnen i artikeln