Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Jag och Odenberg gör inte samma bedömning”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-05

Reinfeldt i presskonferens om försvarsministerns avgång

Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterar sin nye försvarsminister Sten Tolgfors.

Statsminister Fredrik Reinfeldt höll på onsdagen presskonferens i Rosenbad.

– Mikael Odenberg har idag inlämnat sin avskedsansökan och jag har beviljat den, sa Reinfeldt.

Ny försvarsminister blir Sten Tolgfors som vapenvägrade i lumpen.

Reinfeldt bekräftade på presskonferensen att Sten Tolgfors blir ny försvarsminister.

– Jag har bett Sten komma hem för att vara med här idag. Jetlaggad står Sten här i dag men han har inte haft möjlighet att följa med den diskussionen som har varit.

De senaste dagarna har Reinfeldt haft diskussioner om framtiden med Sten Tolgfors över en sprakande telefonlinje till Indien.

– Sten ska alldeles strax bli pappa och han ska flytta. Men jag har sagt att det måste få finnas plats att vara människa, att bli pappa och samtidigt kunna ha ett tungt politiskt uppdrag, sa Reinfeldt.

Enligt Fredrik Reinfeldt har Sten Tolgfors goda erfarenheter som gör honom lämplig på jobbet.

– Sten har på ett mycket genomgripande sätt rest över världen. Han har på plats tagit in erfarenheter av globalisering. Han är en ansvarsfull, duktig politiker som noggrant tar sig igenom sina arbetsuppgifter.

Var vapenvägrare

Sten Tolgfors var själv vapenvägrare av moraliska skäl. Det var något som väckte uppmärksamhet på presskonferensen. Men själv tog han det med ro och menade att det inte var någon nyht.

– Jag bytte uppfattning redan 1988, sa han. Då arbetade jag för Röda Korset. En dag kom det in kille som jag kände och han visade mig hundra bilder från Halabja, där Saddam Hussein hade dödat flera tusen kurder. Jag kan säga vilken dag och av vilket skäl jag bytte åsikt.

Tiden som handelsminister har också påverkat Sten Tolgfors.

– Jag har själv besökt mer än 20 länder det senaste halvåret och har sett hur världen verkligen ser ut. Jag har varit där på plats. Jag har sett hur globaliseringen förändrar världen. Mycket är gott, annat föder oro. Det finns ett samband mellan bistånd, handel, utrikespolitik och den hårda säkerheten som försvaret står för. Där har vi ett utvecklingsområde framför sig.

Köpa till lägre pris

Fredrik Reinfeldt är inte omedveten om kritiken av besparingarna inom försvaret.

– En del skojar om att försvaret inte längre finns, sa Fredrik Reinfeldt.

Samtidigt ser han möjligheter att kunna spara pengar.

– Nu kan vi minska ner på egenutveckligen och köpa över hylla till ett något lägre pris, sa Reinfeldt. Jag och Odenberg gör inte samma bedömning av minskningen på anslagsförslaget.

Enligt Fredrik Reinfeldt är besparingar inom budgeten och en ansvarsfull ekonomisk hållning en del av nyckeln till den svenska välfärden.

– Jag kan som moderat statsminister säga att min attityd till skattebetalarnas pengar är att varje skattekrona kan ifrågasättas vad gäller ändamål och effektivitet.

Förändrat läge

Reinfeldt talade om ett förändrat läge där ekonomin riskerar att överhettas, något som han menar påverkar även försvaret. Enligt Reinfeldt har man dock ännu inte fattat något exakt beslut om hur och när försvaret ska bantas ekonomiskt.

– Sverige ökar sin närvaro vid krishärdar runtom i världen. Det är min uppfattning om man kan dämpa utgifterna för materialsidan så bör det kunna överföras till att ytterligare öka de internationella insatserna. Finansplanen är fortfarande ett dokument som förhandlas och det är inte färdigt. Vi har talat om en inriktning på besparingar på 3 till 4 miljarder inom försvaret men vi har inte angett något slutår. Jag är beredd att se personalen inom försvarsmakten i ögonen men även det svenska folket.

TT, Susanna Vidlund