Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Pavarotti spred intresset för operan”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-06

Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm om världstenorens största insats

Luciano Pavarotti spelade en viktig roll när det gällde att sprida intresset för operan.

Det menar Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm.

– Han visade också att det kunde vara roligt att lyssna på opera, säger han till aftonbladet.se.

Staffan Valdemar Holm.

När Pavarotti nådde sin största popularitet var hans storhetstid som sångare redan över. Då gjorde han istället en stor insats genom att sprida intresset för operan till bredare kretsar, menar Valdemar Holm.

– För populariseringen och att man spred ett intresse för operan betydde han oerhört mycket, tillsammans med Domingo och Carreras. Det var många som rynkade lite på näsan när det hände, men jag tror att det betydde väldigt mycket.

Lyckades de?

– De lyckades absolut. Jag tror att det är mätbart, att se hur stor krets de hade innan och hur stor den kretsen var efteråt. Det är många nu som har fått en begränsad kunskap och som kan Verdi, Puccini och den repertoaren. Men de har också visat att opera kan vara roligt.

Ingen stor skådespelare

Men någon mer Pavarotti kommer vi inte att få se, tror Staffan Valdemar Holm. Han stod för en sångartyp som inte längre finns.

– Han var inte den stora skådespelaren utan det var den privata personligheten som i hög grad dominerade. Den typen av operasångare tror jag i dag är helt passé. I dag begär publiken både sång av högsta klass och högklassigt skådespeleri.