Valinformation blev politisk propaganda

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-05

Moskvastudenter tvingades lyssna till ensidig information från Kremltrogna Enade Ryssland

Ett par tusen Moskvastudenter bussades ut från stan för att delta i en politisk manifestation.

Frivillig information om de kommande valen, enligt arrangörerna.

Tvingande politisk propaganda, enligt studenterna.

– Lärarna lovade att det inte skulle gå obemärkt förbi om man uteblev, säger fysikstudenten Vadim till Novaja Gazeta.

Följ ämnen
Ryssland

Det är valtider i Ryssland. På söndag hålls lokalval i bland annat Moskva och Sankt Petersburg. I helgen fylldes Petersburgs gator av hundratals demonstranter som protesterade mot att oppositionspartiet Jabloko stoppats från att ställa upp i valet till det lokala parlamentet.

Temperaturen lär stiga ytterligare under året som kommer. I december går landet till Dumaval och i mars 2008 ska president Putins efterträdare utses.

Den 2 mars, på dagen ett år före presidentvalet ordnade ungdomsorganisationen Mestnyje forumet ”Rätten att välja” på en flygplats utanför Moskva. Men enligt flera av deltagarna lyste valfriheten med sin frånvaro.

Ensidig information

Istället tvingades ett par tusen studenter från ett av Moskvas universitet i väg i bussar ut till flygplatsen för att där lyssna på ensidig information från det Putintrogna partiet Enade Ryssland.

Uppmaningen kom från Moskvas utbildningsdepartement.

– Lärarna lovade att ”det inte skulle gå obemärkt förbi” om man uteblev, säger fysikstudenten Vadim till Novaja Gazeta.

– Institutets ledning gjorde ett officiellt uttalande om att gravida inte var tvungna att resa.

Från universitetsledningen förnekar man att det skulle ha rört sig om tvång.

– Visst kom det en inbjudan från utbildningsdepartementet. Vi trodde det var något som ungdomarna skulle uppskatta, säger Sergej Kalasjnikov, prorektor vid institutet.

Väl framme på flygfältet utanför Moskva förklarade Andrej Vorobjov från partiet Enade Ryssland syftet med tillställningen.

”Måste välja rätt”

– Den 11 mars äger det regionala valet till parlamentet rum i Moskva samt i fyra andra av vårt lands regioner, sedan är det val till Statsduman och om exakt ett år är det presidentval. Ni måste välja rätt! Så länge vi är enade kan ingen besegra oss!

Ledaren för Mestnyje betonade att det inte handlade om politisk agitation utan om att uppmuntra de unga att gå och rösta. Enligt Novaja Gazetas reporter avbröts han av konståkaren och Enade Rysslands-anhängaren Anton Sicharulidze:

– Hör på kompisar! Genom att välja ”Enade Ryssland” väljer ni framtiden!

På organisationen Mestnyjes hemsida beskrivs forumet ”Rätten att välja”som mycket lyckat. Här framgår också att de inbjudna talarna endast kom från det styrande partiet Enade Ryssland samt från Kremltrogna ungdomsförbund.

Läs artikeln ur Novaja Gazeta

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln