Reporters död utreds av åklagare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-06

Självmord kan ha varit mord

Den ryske journalisten Ivan Safronov störtade till döds från femte våningen.

Nu misstänker man att han mördades på grund av sina avslöjanden om rysk vapenhandel.

Följ ämnen
Ryssland

Det såg ut som ett självmord.

I fredags föll den ryska affärstidningen Kommersants reporter Ivan Safronov från femte våningen till sitt bostadshus i Moskva.

Till en början sågs fallet som ett självmord men släktingar och kollegor hävdade att det inte fanns något som tydde på att Safronov planerade att ta sitt liv. Istället menade man att dödsfallet kunde ha med hans journalistiska arbete att göra.

I går inledde åklagare en förundersökning om brott, skriver Kommersant. Misstankarna handlar om mord alternativt framtvingande av självmord.

Hotades med åtal

Enligt Kommersant höll Ivan Safronov på att skriva en artikel om ryska planer på att sälja vapen till Iran och Syrien via Vitryssland.

Safronov ska ha sagt till tidningskollegorna att han varnats för att publicera uppgifterna. Annars skulle han riskera åtal för att ha spridit statshemligheter. Exakt varifrån varningen kom är inte klart. Men Kommersant skriver att Safronov flera gånger kallats till förhör hos den ryska säkerhetstjänsten, FSB, med anledning av hans avslöjanden.

Rysslands vapenaffärer med länder som Iran och Syrien har påverkat landets relation till USA och Israel negativt, skriver AP.

Följ ämnen i artikeln