Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Putin grattade Obama – flög för nära

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-07-08

Ryska bombplan kom för nära amerikanskt luftrum.

Samtidigt ringde Vladimir Putin och gratulerade Barack Obama på USA:s nationaldag.

– Det är inte första gången det här händer, säger en talesperson för det nordamerikansk luftövervakningskommandot Norad.

Den fjärde juli firade USA sin självständighets- och nationaldag. Över hela landet firades det och i Vita huset mottog man gratulationer. En av gratulanterna var den ryska presidenten Vladimir Putin som ringde Barack Obama på morgonen.

Samtidigt som de två världsledarna samtalade flög ryska bombplan utmed eller mot USA:s kustlinjer. Kort efter att Putin och Obama lagt på, vid 10.30 amerikansk östkust-tid, beordrades två amerikanska stridsplan av typen F-22 upp från en flygbas i Alaska för att möta två ryska bombplan av typen Tupolev Tu-95.

Bara en halvtimme senare skickades två F-15 upp från Kalifornien för att markera mot ytterligare två ryska bombplan av ovan nämnda typ, rapporterar Fox News.

Kan bära atomvapen

De ryska bombplanen är av en typ som kan bära atomvapen. Vid Norad vill man inte kommentera om något av de fyra planen var bestyckade.

– Det är inte första gången det här händer. Vi svarar oavsett om det är i Alaska eller Kalifornien, säger Norads talesperson Michael Kucharek till brittiska the Independent.

Han betonar att inget av de ryska planen tog sig in i nordamerikanskt luftrum. Ryska myndigheter har inte kommenterat händelsen.

Kucharek menar att liknande incidenter brukar inträffar omkring fem gånger per år, men att man förra året såg en ökning med tio incidenter.

”Flög mot Rysslands gräns”

Kucharek fick av den brittiska tidningen också en fråga om USA genomför liknande flygningar utmed ryska kustlinjer.

– Det vore att gå in på operationell säkerhet så det kommer jag inte att prata om, svarar Kucharek.

Ryska medier rapporterar dock om liknande händelser. Så sent som i april i år skrev den ryska nyhetsbyrån Sputnik om hur ett ryskt stridsplan av typ Su-27 motade bort det amerikanska spionplanet RC-135U. Planet från USA ska enligt en rysk försvarspolitiker ha flugit över Östersjön och rakt mot den ryska gränsen.

– Jag vill betona att RC-135U flög mot Rysslands gräns med sin transponder avslagen [...] amerikanska rekognoseringsplan är tänkta att flyga utmed amerikanska gränser och ingen annanstans, säger Igor Konashenkov vid det ryska försvarsministeriet.

Följ ämnen i artikeln