Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Världen firar det nya året

Uppdaterad 2012-01-01 | Publicerad 2011-12-31

Nu ringer vi ut 2011 och in 2012.

Det nya året har firats världen över med raketer, glädje, sorg – och nykterhet.

I Sverige har polisen satt in en massiv extrabevakning för att klara av festligheterna.

Det var i Sydney som firandet för årets slut och början startade när 1,5 miljon människor samlades i hamnen för att se de färgsprakande fyrverkerierna.

Pampigt värre lyste himlen upp i Australiens största stad.

– Varje år ska vi se till att firandet blir större och bättre än året innan, sa borgmästaren Clover Moore, enligt AFP.

Ett par timmar senare var det dags för Tokyo att fira med fyrverkerier och tusentals ballonger som släpptes mot skyn. Samtidigt var det många som i samband med nyåret passade på att minnas alla offer i tsunamin och den efterföljande kärnkraftsolyckan tidigare under året.

Ledsamt i Japan

För de som tvingats evakuera från det olycksdrabbade området kring Fukushima har det varit svårt att delta i firandet. Yuji Takahashi är en av drygt 1 000 flyktingar som bor i ett 36-våningshus i Tokyo.

– Jag kan inte säga ”gott nytt år” då jag inte känner någon glädje, säger han till AFP.

I Ryssland finns chansen att önska gott nytt år många gånger, då det gigantiska landet är uppdelat i nio olika tidszoner.

Regionerna i öst hade för länge sedan korkat upp champagnen när det var dags för Moskva ståta med sitt mäktiga fyrverkeri. Tusentals hade samlats på Röda torget för att se raketerna segla mer än 140 meter upp i skyn.

Både i Moskva och Paris hade dock myndigheterna sett till att stoppa försäljningen av alkohol under nyårsafton. Fransmännen ville undvika den traditionsenliga bilbränningsvågen som drabbar vissa stadsdelar och hade även 10 000 poliser som bevakade gatorna.

Sverige säkrar upp

Även i Stockholm är polisberedskapen stor då man beordrat ut en storhelgskommendering. Vid 23.30 var läget i länet väldigt lugnt.

– Men det brukar ändras en minut över tolv. Men vi har gott om folk ute, säger Stefan Nordenmark, kc-befäl hos polisen i Stockholms län.

På Malmös gator har man i år satsat mycket på att vara synlig.

– Ett antal gripanden och omhändertaganden för fylla, bråk och misshandel kommer det att bli. Vi har en väldigt god bemanning i Skåne med väldigt många poliser, försäkrar Helena Ralmark, informatör på Skånepolisen.

Sveriges framsida, Göteborg, är inte särskilt oroade för natten, men har ökat på bemanningen en aning.

– Det är som en vanlig helg, bara att man förväntar sig att det ska bli lite stökigare. Jag kan inte säga att vi rustat för något jättekrig, för det har vi inte, säger Gunilla Gustafsson, biträdande vakthavande vid polisen i Västra Götaland.