”De har klippt och klistrat”
Publicerad 2012-05-16
Imamerna kritiska till inslag i SVT:s Uppdrag Granskning
De islamiska församlingarna ser allvarligt på imamernas råd till utsatta kvinnor och kommer utreda vad som har hänt.
Samtidigt är de kritiska till SVT:s Uppdrag Granskning.
– De försöker demonisera oss, säger Ahmed Al-Mofty, ordförande i islamiska informationsföreningen.
Med hjälp av dold kamera avslöjar kvällens Uppdrag Granskning att företrädare för flera moskéer bryter mot lagen genom att uppmana misshandlade kvinnor att inte gå till polisen. Två kvinnor klädda i Niqab får även rådet att ställa upp på sex trots att de inte vill och att acceptera månggifte.
Aftonbladet har talat med företrädare för flera islamska församlingar. De fördömer de råd imamerna ger kvinnorna i programmet.
”Det är skandalöst”
– Jag har inget till övers för det. Jag kan inte acceptera att man misshandlar kvinnor och påstår sig vara en bra muslim. Det är skandalöst, säger Abd al Haqq Kielan, ordförande i Svenska islamiska samfundet.
– För det första förbjuder islam att man misshandlar andra muslimer. Dessutom faller en person som bor i Sverige under svensk lagstiftning enligt islamisk lag.
Han kommer nu att gå till botten med vad som har hänt.
– Jag ska ta upp det här med församlingen i Uppsala. Jag kan inte acceptera att folk i våra församlingar drar islam i smutsen genom att uttala sig om saker de inte begriper.
I programmet uppmanar imamen Abdul Rashid Mohammed från moskén i Göteborg en misshandlad kvinna att inte gå till polisen. Ahmed Al-Mofty är ordförande i den stiftelse som äger moskén. Han kommer nu att tillsätta en utredning.
– Man ska absolut följa lagar och regler i det land man lever i. Och sex ska ske i samråd mellan man och kvinna.
Kritisk mot UG
Men han är också djupt kritisk till Uppdrag Granskning.
– Det var ett samtal i en timme och sen har de klippt och klistrat. I allmänhet uppmanar man en misshandlad kvinna att gå till polisen men den här damen sa flera gånger att hon inte ville förlora sin man.
Enligt Al-Mofty är imamen Abdul Rashid Mohammed mycket ledsen över det inträffade.
– Han är mycket deprimerad och tycker att Uppdrag Granskning har lurat honom och förvanskat det han har sagt.
Hur påverkar det här er muslimer som grupp?
– Det skapar islamofobi och hat mot muslimer. Det kan ge grogrund för extremism från båda håll.
Nils Hanson, projektledare för Uppdrag Granskning, försvarar redaktionens arbetsmetoder.
– Vi har återgivit det här samtalet på ett korrekt och relevant sätt. Budskapet är väldigt tydligt och kan inte missförstås.
– Att använda dold kamera inbjuder till kritik. Men i det här fallet bedömde vi det som nödvändigt för att kunna dokumentera de dubbla budskapen hos imamerna.