Göran Lindberg flyttas – ska slussas ut i frihet

Uppdaterad 2013-12-11 | Publicerad 2013-12-08

FÄLLDES PÅ 17 PUNKTER Förre länspolismästaren och polishögskolerektorn Göran Lindberg fälldes på totalt 17 av 23 åtalspunkter. Tingsrätten ansåg honom skyldig till bland annat misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt, koppleri och köp av sexuell tjänst. Totalt dömdes han till fängelse i sex och ett halvt år, men hovrätten sänkte senare straffet till sex år.

"Kapten klänning" dömdes till fängelse för flera sadistiska sexbrott.

Nu planerar Kriminalvården för Göran Lindbergs frigivning.

Tidigare i vinter placerades han på en anstalt med lägre säkerhetsgrad - i närheten av sin hästgård som han drev för unga flickor.

Göran Lindberg, 67, har sedan mars 2011 suttit fängslad på Saltvik. Anstalten har den högsta säkerhetsklassen och huserar flera av landets grövsta sexbrottslingar.

Nu har den tidigare polischefen och jämställdhetskämpen fått en ny placering.

Lägre säkerhetskrav

Sedan den 30 oktober sitter han intagen på en klass 2-anstalt med lägre säkerhetskrav. Enligt beslut från Kriminalvården har förflyttningen gjorts av "frigivningsförberedande skäl".

Kriminalvården uppger att alla omplaceringar till anstalter med lägre säkerhetsklass är en del av en utslussning till friheten.

– Rent generellt är det så att när frigivningen närmar sig är det naturligt att man flyttar till öppnare förhållanden, säger Christer Isaksson, tidigare säkerhetschef på Kriminalvården.

Nära sina ägor

Om Göran Lindberg beviljas permissioner, vilket är troligt då Kriminalvården nu bedömt att Göran Lindberg kan placeras på en anstalt med lägre säkerhetsklass, har han nära till en av sina ägor.

Dryga fem mil från anstalten äger Göran Lindberg ett större jordbruksfastighet som är värderad till dryga 4 miljoner kronor. Där drev han, innan hans sexualbrott uppdagades, en hästgård där ett 20-tal flickor hade hästar.

På anstalterna med lägre säkerhetsklass har de intagna större friheter. Men några gemensamma aktiviteter kommer Göran Lindberg inte delta i på den nya anstalten.

Enligt beslut från Kriminalvården har han själv efterfrågat möjligheten att han vill "vistas i total avskildhet", vilket myndigheten också godkänt.

Tidigaste dagen för Göran Lindbergs villkorliga frigivning är enligt beslut från Kriminalvården 25 januari 2014.

Kan släppas fri i januari

I somras avslöjade Aftonbladet att Göran Lindberg nu bedöms som farligare för allmänheten än tidigare. Enligt psykologutlåtanden finns en förhöjd risk för sexuellt våld.

Enligt Klientenheten på Kriminalvårdens huvudkontor har inga nya strafftidsbeslut tagits rörande Göran Lindberg sedan mars 2011.

Och enligt Elisabeth Lager, chefsjurist på Kriminalvården, är det brukligt att beslut om uppskjuten frigivning tas senast två månader innan det datum som tidigare beslutats.

– Huvudregeln är personen ska friges efter två tredjedelar av straffet, säger hon.

Enligt en handling från kriminalvårdsmyndigheten anför Göran Lindberg själv att han har sin frigivningssituation klar "avseende bland annat bostad, ekonomi, socialt umgänge och utbildning".

Aftonbladet har utan framgång sökt Göran Lindbergs advokat vid upprepade tillfällen för en kommentar.