Så blir du lurad på julmarknaden

Publicerad 2013-12-03

”Svenskt mathantverk” står det på produkterna som finns på julmarknader över hela landet.

Men långt ifrån allt är genuint och hemlagat.

Farmor Ediths karameller görs i en tysk fabrik och de vilda tistronbären i sylten är industriodlade vinbär, avslöjar journalisten Mats-Eric Nilsson i magasinet Hunger.

"Svenskt mathantverk" heter en av de större aktörerna på julmarknader och mässor över hela landet.

Med traditionellt inspirerade etiketter, svenska flaggor och en "storytelling" byggd kring "Farmor Edith" framstår deras produkter som genuina och hemlagade.

Men enligt en granskning som publiceras av det nya matmagasinet "Hunger" säljer företaget en rad produkter som inte tillverkas under hantverksmässiga former.

Tillverkas i Tyskland

En salami som enligt magasinet har sålts på både Skansens matmarknad och Stortorget i Gamla stan i Stockholm tillverkas egentligen av exportföretaget Astro i Westfalen, Tyskland, som varje år gör 12 500 ton korv om året till 25 länder. Korven är enligt magasinet samma slags korv som skolungdomar säljer när de knackar dörr för att få ihop pengar till klassresan.

I en annan tysk fabrik, i bayerska Donauwört, tillverkas de karameller som "Svenskt mathantverk" säljer under namnet "Farmors Ediths". Men enligt magasinet Hunger ligger inte något traditionellt svenskt recept till grund för fruktpastillerna - i stället ingår de i den tyska fabrikens standardsortiment.

I företagets syltsortiment finns ”vildhallonsylt” bara 30 procent vildhallon och 70 procent odlade hallon.

Köps av grossister

Bland sylterna finns också "tistronsylt", som syftar på ett ovanligt vildväxande svart vinbär.

När Aftonbladet frågar företagets försäljare på en av Stockholms julmarknader om sylten får vi svaret att den baseras på "vilda svartvinbär".

Men enligt företagets vd Sören Lindvall är vinbären köpta hos grossister och kan komma från "lite varstans i Europa", beroende på tillgång i Sverige.

– Det är fel, det är inga vilda bär i den i dag. Vi hade det tidigare men det gick inte i längden eftersom det inte går att få tag på, säger Sören Lindvall, som hävdar att det är okej att företaget säljer vinbärssylten som "tistronsylt" eftersom det är ett dialektalt ord.

”Mycket är hantverk”

Enligt företaget görs 70 procent av de 114 produkterna i egen regi, vilket enligt "Hunger" innebär att mer än 30 varor framställs någon annanstans. Sören Lindvall vänder sig emot kritiken att företaget inte uppfyller innebörden av företagets namn, "Svenskt mathantverk".

– Enligt mitt förmenande görs väldigt mycket av det vi gör själva hantverksmässigt. Sen har jag aldrig påstått att den korv vi ibland säljer är hantverksmässig. Och jag är inte heller så puritansk av mig att vi lägger ner en produkt om vi inte får tag i svenska bär om det skulle vara missväxt. Man har en ekonomisk verklighet man måste förhålla sig till, säger Sören Lindvall.