Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Terrorn kan komma från väst

Radikala ungdomar från USA och Europa verkar ha deltagit i galleriaattacken

Mönstret från al-Qaida i Afghanistan/Pakistan upprepas nu i Afrika.

Islamister från väst reser ner för att slåss och attackera västerländska mål.

Extremt välmotiverade och radikala ungdomar uppväxta i USA, Sverige, Tyskland och England.

Flera av dem verkar ha deltagit i den senaste attacken mot en shoppinggalleria i Kenyas huvudstad Nairobi. En galleria välbesökt av västerlänningar bosatta i Kenya och turister.

Vissa hävdar att det handlar om en internationell brigad som sympatiserar med al-Shabaab.

Motivet är uppenbart att hämnas på Kenya för att man genomför militära operationer mot al-Shabaab inne i Somalia för att hjälpa den svaga civila regeringen. Men syftet är också att skrämma västerlänningar och därmed skada Kenyas turistindustri.

Döda västerlänningar ger betydligt större utrymme i medier i Europa och USA. Det höjer också organisationens status att lyckas genomföra attacker mot mål som är välbevakade eller förknippade med västerländska intressen.

Från Sverige

Ingen bekräftelser finns på att ungdomar uppväxta i just Sverige deltagit i aktionen. Men Säpo rapporterade redan för flera år sedan att ungdomar med somaliskt påbrå rest ner till Östafrika för att delta i al-Shabbabs träningsläger. Ett 30-tal sedan 2006.

Två britter ska enlig uppgift finnas bland de döda terroristerna som deltog i galleriaattacken.

Nyligen dödades en amerikan uppvuxen i Alabama med en syrisk pappa som gått med i al-Shabaab. Från droger, nintendo och Kurt Cobain utvecklades han överraskande till islamist.

På samma sätt byggde al-Qaida upp sin styrka att slå till utanför Afghanistan. Jihadister från väst och Mellanöstern flockades till Usama bin Ladins träningsläger i det talibanstyrda landet och skickades senare ut på uppdrag.

Extra värdefulla med sina västerländska pass, språkkunskaper och kännedom om västvanor.

Laglöst land

De huvudansvariga för genomförandet av 11 septemberattackerna i USA var alla muslimer som en längre tid studerat i Tyskland.

Somalia är ett av de länder som redan är eller riskerar att bli ett nytt Afghanistan. Ett till stora delar laglöst land där al-Shabaab kan träna sina sympatisörer som flyger in från omvärlden. Hittills har de mest varit aktiva i Somalia. Attacken i Kenya och en tidigare attack i Uganda visar att de har kapaciteten att slå till utomlands.

Kanske till och med så småningom i västvärlden tack vare sina rekryter därifrån.

I Syriens puttrar samma dödliga brygd. Hundratals ungdomar från väst reser till Syrien för att slåss på olika islamistgrupper sida, bland dem al-Nusra som har kopplingar till al-Qaida. Här ingår ett 30-tal svenskar.

Självmordsoperation

Många av dessa ungdomar är inställda på att dö i kriget. De ser fram emot att bli martyrer. Även operationen i Nairobi är att betrakta som en självmordsoperation. Till viss del lik den som en pakistansk grupp genomförde i Bombay 2008 där man urskiljningslöst sköt ihjäl människor för att sedan barrikadera sig i ett lyxhotell och slåss till sista man. Även då var en avsevärd del av offren utlänningar.

Säpo har ofta koll på vilka de radikala ungdomarna är men de kan inte hindra dem från att resa till stridsområden eller träningsläger.

Tickande bomber

Just nu har de frivilliga rekryterna fullt upp med inbördeskriget i Syrien men vad säger att de inte i framtiden ägnar sig åt terrordåd mot västintressen i Libanon eller något annat av grannländerna.

Träningslägren, striderna och terrordåden radikaliserar de utländska jihadisterna ytterligare. De som överlever åker en dag hem till sina hemländer. Nu med nya kunskaper och färdigheter i bombtillverkning och andra terrortekniker.

Då lever som potentiella tickande bomber i Sverige, England och andra länder.