Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Vårdcentraler registrerade utomnordiska barn

Publicerad 2013-10-10

I journalen på Dalabergs vårdcentral i Uddevalla stod det att barnet var av ”utomnordisk härkomst”.

När läkaren Hans Thörn upptäckte det larmade han Datainspektionen.

– Man tyckte kanske att det var bra och praktiskt, men jag tyckte att det är totalt onödigt, säger den nu pensionerade läkaren.

I slutet på förra året gjorde läkaren Hans Thörn upptäckten som fick honom att reagera. När han läste vad som stod i patientjournalen om barnet han skulle vårda på Dalabergs vårdcentral upptäckte han att barnet registrerats som av ”utomnordisk härkomst”.

När han började ifrågasätta varför man skrivit så i journalen visade det sig att alla vårdcentraler i Västra Götalandsregionen gjorde likadant.

– Det har varit en rutin som man har haft inom barnhälsovården. Det är inte alla som har följt den, men flera vårdcentraler har det. Det är konstigt att det förekommer över huvud taget, säger Hans Thörn.

Strider mot två lagar

Han kontaktade Datainspektionen (DI) per mejl för att fråga om registreringen verkligen kunde vara laglig, och fick svaret att det hela kunde strida mot både personuppgiftslagen och patientdatalagen.
Då valde han att anmäla – eller upprätta klagomål som det heter – till DI.

– Chefen var uppmuntrande och tyckte att det var bra att det anmäldes för att få det hela klargjort. Jag tror inte att någon har gjort så här med onda avsikter, utan det är nog bara vanlig dumhet, säger Hans Thörn.

Datainspektionen inledde en tillsyn mot Primärvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen i december 2012 om fallet.

Kritiserar

När myndigheten frågade varför man på flera vårdcentraler i Västra Götaland registrerade uppgifter om härkomst blev svaret från styrelsen att registreringen gjorts för att beskriva om en person behövde tolk, eller tillhörde en grupp som behövde extra vaccinationer i det fall en förälder kanske kom från ett annat land som barnet kunde tänkas besöka.

– Det finns inget diskriminerande i detta på något vis, på samma sätt som att vi anger nationalitet i journalen för att till exempel kunna erbjuda tolk, sa barnhälsovårdsöverläkare Per Möllborg i samband med anmälan till tidningen Vårdfokus.

Han förtydligade att registreringen inte var tänkt att följa barnet i journalen, utan skulle omvandlas till en statistikuppgift senare.

Fel, tyckte Datainspektionen, som i sitt beslut nu kritiserar Primärvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen för att slentrianmässigt ha registrerat härkomsten på barn. Sådant får bara göras i särskilda fall, konstaterar myndigheten, som kräver att rutinerna ändras.

Har vidtagit åtgärder

Hans Thörn är glad för beslutet.

– Man tyckte väl att det här var ett bra och praktiskt sätt att registrera information, men jag tycker att vi ska ha så lite registrering som möjligt i vården, säger han.

Primärvårdsdirektören i Västra Götalandsregionen Marie-Louise Gefvert berättar att man sedan anmälan gjordes vidtagit åtgärder mot den omfattande registreringen.

– Det uppdagades genom ett programmeringsfel. Självklart är det helt galet att uppgifter registrerats på det sättet. Det har vi ändrat på.