Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Trängsel på svenska bårhus

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-26

I Sverige kan det ta två månader innan kropparna hämtas från bårhusen.

– Det är oerhört lång tid. Vet folk inte vad som händer när varor ligger i kylen för länge? De förruttnar, säger Bo Forslund, informationschef på begravningsbyrån Fonus.

Bo Forslund, informationschef på begravningsbyrån Fonus.

Bo Forslund har sett många vanskötta bårhus i sitt liv.

– Det kan handla om att den döde inte är täckt eller att personalen slarvar med att ta hand om kroppsvätskor. Det förekommer också att politiker försummar bårhusens renoveringsbehov, säger han.

Döda kroppar vätskar och luktar

När en död kropp förruttnar ger den av sig vätskor och lukt. Därför är det viktigt att bårhuset håller en viss temperatur.

– Kylskåpstemperatur, säger Bo Forslund.

Men även kylda kroppar förruttnar. I Sverige är vi dåliga på att hämta våra anhöriga från bårhusen. I andra länder begraver man sina släktingar betydligt snabbare.

– Jag tror inte att människor förstår vad som händer med den anhöriges kropp. Men samtidigt, alla har väl varor i sitt kylskåp? De borde förstå att kroppen förruttnar, säger Bo Forslund.

Högst två månader på bårhus

Begravningslagen säger att en kropp får ligga på bårhus i högst två månader. I Sverige dröjer det i genomsnitt över 20 dagar från att en person avlider till begravningen. I Stockholmsområdet hela 30 dagar.

– Det är oerhört mycket internationellt sett. I Danmark och Norge får det dröja högst åtta dagar till begravning, säger Bo Forslund.

Om anhöriga vill att den döde ligger längre än två månader på bårhus krävs dispens från Skatteverket.

Politikernas ansvar

Bo Forslund anser att politikerna i hög grad ansvarar för trängseln på Sveriges bårhus.

– Sedan politikerna beslutade att stänga lokala bårhus på serviceboende och äldreboenden har trycket på sjukhusens bårhus ökat.

Han tycker det var bättre förr, då äldre kunde förvaras på samma plats som de avled. Då slapp man transportera liken till nya instanser och risken för vanskötsel var mindre.

– Ju färre led som hanterar kropparna desto mindre är risken att brister uppstår, säger han.

I kulturdepartementets begravningsutredning föreslås en förkortning av förvaringstiden från två månader till en månad. Utredningen är ute på remiss till den 1 mars.