Fler dödsfall i extremvärmen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-12

Ihållande värme är farligare än enstaka värmerekord visar ny studie

Extremvärmen tycks vara här för att stanna. Samtidigt som många semesterfirare hurrar finns det flera grupper som lider av värmen.

Men det är inte de höga temperaturerna som är farliga i sig.

– Om det är 35 grader under bara en dag är det inte lika farligt som en lite lägre temperatur som håller i sig i flera dagar, säger Ida Knutsson, utredare vid Statens folkhälsoinstitut.

Den extrema värmen som nu håller ett grepp om stora delar av Sverige kommer att få effekter. Det menar Ida Knutsson.

– Det kommer att visa sig med fler intagna på sjukhus, så man måste ha en större beredskap, säger hon.

22 grader är gränsen

Värmen börjar bli farlig när snitttemperaturerna går över 22–23 grader under minst två dygn. Då ökar dödligheten betydligt visar en ny studie som har gjorts vid Umeå universitet på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut.

Men någon speciell temperatur som är mer farlig än någon annan kan enligt Ida Knutsson inte ges. Istället poängterar hon att det inte är de höga graderna i sig som är faran utan det är hur länge värmen håller i sig.

– Efter en vecka med värme är riskerna mycket högre än de första dagarna. Det beror på att man från början har reserver som sedan försvinner vilket kan göra att man blir uttorkad, säger Ida Knutsson.

Dementa drabbas hårt

De som drabbas hårdast av värmen är sängliggande, personer med funktionsnedsättning, spädbarn, sjuka som har svårt att röra sig och psykiskt sjuka som har svårare att uppfatta kroppens signaler.

– Det är bland annat dementa som inte förstår riskerna med hög värme som drabbas mest. Man behöver uppmärksamma det här så att vårdpersonal kan jobba förebyggande och vara extra uppmärksamma när det är varmt ute, säger Ida Knutsson.

Fläkt kan förvärra

När luften ligger som ett fuktigt täcke i våra hem är det många som drar igång en fläkt. Men saken är att den kan göra situationen mycket värre för den som är känslig. Ida Knutsson berättar att fläkten torkar ut luften vilket leder till att även kroppen torkar ut fortare.

Studien visar att antalet dödsfall på grund av värme har ökat i Storstockholm under de senaste 12 åren. Det finns ännu inga säkra svar på varför det är så men en av teorierna är att fler gamla och sjuka bor ensamma utan någon som ser till dem.

Värmeslag

Värmeslag innebär att kroppen inte längre kan reglera sin egen temperatur.

Oftast slår det till vid extrem hetta och hög luftfuktighet.

Mildare varianter kan hävas med vila i skuggan och påfyllning av vätska och salt. Allvarligare former kräver läkarvård.

Det främsta symptomet på värmeslag är att kroppstemperaturen stiger över 40 grader.

Andra vanliga symptom är huvudvärk, illamående, yrsel, förvirring, hög puls och torr rödflammig hud.

För att förebygga värmeslag bör man dricka mycket och ersätta det salt som man svettas ut.

Källa: Vårdguiden, Stockholms läns landsting

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och
Företag
Aftonbladets
bloggar

Följ ämnen i artikeln