Larm om vanvårdade minkar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-09

Djurrättsalliansen har tagit sig in på 15 av Sveriges 75 minkfarmer och dokumenterat hur djuren lever.

Svenska minkar vanvårdas och lever under fruktansvärda förhållanden, enligt en djurrättsgrupp som tagit sig in på flera minkfarmer. Smygtagna filmer och bilder visar ihjälbitna minkar, kannibalism och djur med stora köttsår.

Organisationen Djurrättsalliansen har under ett års tid tagit sig in på 15 av Sveriges 75 minkfarmer för att dokumentera hur djuren lever. Gruppen har bland annat dokumenterat minkar som bitit ihjäl varandra och kadaver som får ligga kvar i burarna.

Djur med öppna sår

På en majoritet av farmerna hittades sjuka och skadade djur, till exempel minkar med öppna sår. Det var också mycket vanligt att djur hittades döda i burarna och på nästan alla av de farmer som Djurrättsalliansen tagit sig in på kunde organisationen filma djur med stereotypa beteenden som att vagga fram och tillbaka eller maniskt rusa runt i cirklar.

"Det finns rötägg"

"Vi har även dokumenterat kannibalism, minkar med ögoninfektioner, bortslitna öron och stora köttsår. Det är uppenbart att minkar på svenska farmer mår mycket dåligt", säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen i ett pressmeddelande.

Jordbruksverkets djurskyddschef Björn Dahlén säger till TT att han inte har sett Djurrättsalliansens granskning.

– Men gör man en sådan här undersökning kan jag mycket väl tänka mig att man hittar saker som inte ser bra ut och de ansvariga måste givetvis förklara sig. Det finns alltid rötägg, säger han.

Tillbakavisar uppgifterna

Enligt Dahlén hade pälsnäringen ett regeringsuppdrag att göra förbättringar för djuren och att dessa skulle vara genomförda 2010.

– Vi har inlett en diskussion med pälsnäringen och det är saker på gång. De har tagit fram ett första utkast till djuromsorgsprogram.

Dahlén säger att om inte skyddet för minkarna fungerar kan det bli fråga om en påtvingad utveckling eller till och med en avveckling för pälsnäringen.

Jörgen Martinsson, vd för Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund (SPR) avfärdar utredningen som propaganda.

– Detta är så klart ett sätt att misskreditera vår näring. Jag är helt övertygad om att de allra allra flesta som sysslar med minkuppfödning tar hand om sina djur, säger Martinsson, till SVT Rapport.

TT
Aftonbladet