Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Många döda i våg av självmord

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-25

Attentaten i Bagdad riktades mot hotell för utlänningar

Den första explosionen slog omkull hotellets väggar och kastade upp ett enormt dammoln över centrala Bagdad.

Minst 36 dödades i dag i en serie välplanerade bombdåd i Iraks huvudstad Bagdad.

Attentaten riktades mot tre hotell som används av många utlänningar och attackerna bär al-Qaidas signum.

Enligt polisen utfördes dåden av en grupp självmordsbombare i bilar.

Attentatsmännen slog till mot de tre hotellen Sheraton, Babylon och Hamra. Hotellen används av flera utländska affärsmän och journalister.

Vittnen beskriver för brittiska BBC hur den våldsamma explosionen kastade omkull murarna som skulle skydda hotell Sheraton. Enligt den irakiska polisen utfördes dåden av självmordsbombare i bil.

Avrättades i dag

Enligt New York Times riktas misstankarna mot den irakiska delen av al-Qaida. Andra analytiker kopplar samman attacken med dagens besked om att Saddam Husseins kusin Ali Hassan al-Majid, känd som Kemiske Ali, avrättats.

Om attackerna är en reaktion på avrättningen av al-Majid pekar allt i stället på att det är rester av Saddam Husseins Baathparti som ligger bakom bombdåden.

Kemiske Ali har blivit dömd till döden fyra gånger, senast för en dryg vecka sedan då han dömdes för gasatacken mot irakiska kurder i byn Halabja 1988.

Snart val

Trots att våldet minskade i Irak under 2009 drabbades Bagdad under hösten av en serie storskaliga bombdåd som visar att huvudstaden är långt ifrån säker. De dåden skiljer sig dock från dagens eftersom de främst riktats mot departement och myndigheter.

Många misstänker att våldet kommer att trappas upp ytterligare i upptakten till det irakiska valet i början av mars. Valet är Iraks andra parlamentsval sedan den amerikanska invasionen 2003 och sen som viktigt för den amerikanska planen att lämna Irak 2011.