Polischefen kämpade för jämställdhet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-29

Våldtäktsmisstänkte Göran Lindberg byggde karriären på genusfrågor

Vem i hela världen kan man lita på?

I mars skulle Göran Lindberg ha föreläst för unga tjejer under den parollen.

Nu sitter polisens främste genusprofet i häkte, misstänkt för sexbrott.

– Jag är bestört, säger Rikskriminalens chef Therese Mattsson.

Göran Lindberg gjorde karriär på sitt jämställdhetsarbete. Redan som rektor på Polishögskolan profilerade han sig i frågor kring kvinnors ofta tuffa situation inom kåren.

– Mitt intresse för rättvisa och jämställdhet startade med min barndom. Mina föräldrar var extrema i sin strävan efter millimeterrättvisa mellan mig och min syster, sa han i en intervju med Sydöstran 2007.

Genusarbetet var inte populärt i poliskårens machovärld. Han fick snabbt öknamnet ”Kapten Klänning”.

– Han byggde sin karriär på det här tjatet om jämställdhet. Det var heliga Graal för honom. Någon riktig polis har han aldrig varit, säger Leif GW Persson som jobbade ihop med Göran Lindberg på Polishögskolan.

Retade medarbetarna

Att han ständigt såg till könet retade upp medarbetarna. Enligt uppgift var det ett av skälen till att flera manliga poliser lämnade Uppsalapolisen när han var länspolismästare där.

– Detvar väldigt mycket konflikter kring hans ledarstil. Allt var fokuserat på män mot kvinnor. Visst är jämställdhet viktigt men det finns så mycket annat för polisen att ägna sig åt, säger en tidigare kollega.

Trots turbulensen fick han sitt förordnande i Uppsala förlängt med tre år.

Att vara man, polischef och feminist är en ovanlig kombination som gjorde honom mycket populär som föreläsare och expert, både i Sverige och internationellt. Han har talat inför FN både i Genève och New York.

”Är otroligt chockad”

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) satt i Uppsala läns polisstyrelse när Lindberg var länspolismästare. Hon känner honom mycket väl och förvånas av misstankarna om våldtäkt.

– Jag är otroligt chockad. Det här är en man som genom hela sin karriär kämpat för kvinnors rättigheter och lyft upp kvinnor i organisationen på ett sätt som gett honom fiender.

Tillsammans var de drivande för att starta ett ”barnens hus” där barn som utsatts för sexuella övergrepp kunde få hjälp av läkare och psykologer.

– Jag saknar ord. Man undrar ju vilka mörka krafter som funnits under alla dessa år. Jag känner mig fysiskt illamående när jag tänker på det.

Rikskrimchefen Therese Mattsson har hört Lindberg föreläsa en gång.

– Han var lite av en pionjär och som kvinna tyckte jag att det var utmärkt att han tog upp de här frågorna. Men nu är det självklarheter på alla polismyndigheter.

Viktig signal till polisen

Mattsson blev bestört när hon förstod att en så högt uppsatt polischef misstänks för den här typen av brott.

– Det är en viktig signal till alla anställda inom polisen. Man kan inte begå brott och tro att uniformen skyddar en.

Även Stockholms länspolismästare Carin Götblad är upprörd.

Vilka konsekvenser misstankarna mot Lindberg får för genusarbetet inom polisen vill hon dock inte spekulera kring i dag.

–  Polisens jämställdhetsarbete skiter jag i just nu. Det jag tänker på är alla de unga, sköra flickor som utnyttjas på detta sätt, hälsar hon via sin pressekreterare.

Claes Borgström (S), advokat och före detta Jämo, är bestört. Han har träffat Lindberg flera gånger och även hört honom föreläsa. Han beskriver en mjuk person med empati.

– Det här är fruktansvärt. Jag tänker förstås främst på de drabbade flickorna men det kan även få konsekvenser för jämställdhetsarbetet.

– Om en man som säger sig stå för de här idéerna själv förgriper sig på kvinnor kan det undergräva förtroendet för andra män som jobbar med det här. Det är oerhört beklagligt.

Föreläst om respekt

Att vara genusprofet har varit ett lönsamt extraknäck för Göran Lindberg. Han har bland annat jobbat för Talarforum där föreläsarna fakturerar omkring 30 000 per tillfälle.

I presentationen av hans föreläsning står bland annat att han talar om ”vikten av etik och moral såväl privat som arbetsmässigt”.

Han har också ordnat jämställdhetskurser som han marknadsfört med motton som ”Varje möte i livet med en annan person skall präglas av respekt” och ”Från ord till handling”.

I mars skulle Göran Lindberg ha talat på hundraårsfirandet av internationella kvinnodagen i Göteborg.

Under parollen ”Vem i hela världen man lita på?” skulle han prata om jämställdhet i samband med en idrottsmässa för unga tjejer.

Så fort misstankarna mot Lindberg blev offentliga bestämde sig arrangören för att plocka bort honom ur programmet.

– Man blir ju mer upprörd när det är en person som åker runt och talar om bristen på jämställdhet och om just sexuella trakasserier, säger Marie Tranell, ordförande för föreningen Resurscentra för jämställd tillväxt i Västra Götaland.

Detta har hänt

Sommaren 2009. Ett mystiskt dödsfall där en 60-årig man föll ut från en balkong ledde polisen till ett nätverk för sexuella förbindelser. I mannens mobiltelefon hittades flera telefonnummer - bland annat ett som gick till Göran Lindberg.

Säpo och Citypolisens människohandelsgrupp inledde polisutredningen där bland annat Lindberg ingick som misstänkt sexbrottsling. Flera husrannsakningar och beslag gjordes. Bland annat en väska med utmanande kläder och sexattiraljer.

Måndagen den 25 januari greps Göran Lindberg på ett hotell i Falun.

Torsdagen den 28 januari häktades han på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

Fallen som rör förberedelse till grov våldtäkt mot barn är samtliga riktade mot en 14-årig flicka i Dalarna som Lindberg ska ha fått kontakt med via nätet.

Göran Lindberg nekar till alla anklagelser om brott.