Många olyckor efter snökaoset

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-28

Alla visste att snön var på väg.

Ändå blev det kaos – igen.

Ovädret orsakade hundratals olyckor under dagen och natten.

– E4:an är som en skridskobana, säger Percy Nilsson på polisen i Kronobergs län.

Kung Bore fortsätter att skapa problem i trafiken.

Strax före midnatt inträffade en mindre bilolycka norr om Ljungby som stoppade upp trafiken.

Det blev början på en orolig natt. Kort efter orsakade bilkön nästa krock.

– En långtradare körde in i bilkön bakifrån, säger Percy Nilsson, vid polisen i Kronobergs län.

En person klämdes fast i sin bil. Räddningstjänsten fick klippa upp fordonet och en 32-årig man fördes till sjukhus med svåra skador. Även lastbilens chaufför fördes till sjukhus, men med lindriga skador.

”Jättedåligt väglag”

Strax därefter kolliderade en lastbil och en personbil på E20 mellan Laxå och Finnerödja. Även där klämdes en person fast.

– Vi har väldigt många olyckor, det är jättedåligt väglag i hela länet, säger Stefan Widen på polisen i Örebro län.

På Hallandsåsens norra sluttning var det så snöigt och halt att långtradare, lastbilar och andra tyngre fordon på väg söderut tvingades köra i konvoj efter plogbilar.

Den hårda vinden orsakade problem även för sjöfarten längs Norrlandskusten, och flera fartyg valde att ligga kvar vid kajen i Umeå och Skellefteå, och i Östergötland var det totalstopp på E 4 under natten sedan två långtradare kolliderat.

Morgonolyckor

Även för morgontrafiken har snön orsakat problem. Vid trafikplatsen Hållet i Nyköping körde två bilar ihop vid sextiden i morse, och i en olycka på E 4 utanför Linköping på torsdagsmorgonen voltade en personbil och fem personer fördes till sjukhus. Enligt polisen i Östergötland var samtliga lindrigt skadade.

Vid halv sju i morse körde en tankbil av vägen på E18 vid påfarten vid Hallstahammar i riktning mot Västerås.

Ingen dödsolycka

Men trots det stora antalet olyckor i trafiken verkar det som att ingen dödsolycka inträffat under natten och morgonen.

– Jag tror att många trafikanter tagit till sig informationen, förberett sig för det dåliga vädret och tagit det försiktigt. Många kanske också avstått från att ta bilen och valt andra färdsätt, säger Thomas Andersson på Vägverket.

Fortsatt snö

Han varnar dock för fortsatt dåligt väder. I dag kommer snön att fortsätta att falla. I stora delar av östra Sverige kan man räkna med ytterligare 10–20 centimeter snö i dag och klass-1-varningen ligger kvar för stora delar av landet.

– Följ väderprognoserna och ta det försiktigt. Vi har alla plogbilar ute på gatorna, men på grund av blåsten packas snön snabbt upp i drivor igen så var uppmärksam, säger Thomas Andersson.

Följ ämnen i artikeln