Domare avvisar åtal mot Trump

TT-AFP

Uppdaterad 00.58 | Publicerad 2024-07-15 16.13

USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.

En domare i Florida avvisar ett åtal mot expresident Donald Trump om hur han hanterade hemligstämplade dokument.

Orsaken är att sättet som den särskilde åklagaren Jack Smith utsågs på var felaktigt – något som enligt Smith nu ska överklagas.

Beslutet av domaren Aileen Cannon är en stor seger för Trump, som har anklagats för att äventyra den nationella säkerheten. Åtalet på 37 punkter handlar om Trumps hantering av de tusentals dokument, många av dem hemligstämplade, som förvarades i hans privatbostad Mar-a-Lago i Florida.

Expresidenten välkomnar beslutet på sin plattform Truth Social.

”Det här avvisandet av det laglösa åtalet i Florida borde bara vara det första steget och snabbt följas av avfärdande av alla häxjakter”, skriver han.

Dokument i duschen

Enligt åtalet ska Trump bland annat ha förvarat dokument innehållandes information om USA:s och andra nationers försvarsförmåga och dokument om USA:s eget kärnvapenprogram.

Trump ska därtill ha visat sekretessbelagda dokument vid två tillfällen för personer som saknat rätt säkerhetsklass.

När FBI genomförde en husrannsakan på Mar-a-Lago i augusti förra året beslagtogs omkring 13 000 dokument. Ett hundratal av dem ska ha varit hemligstämplade.

Lådor med dokument förvarades i ett badrum, inne i en dusch och på en scen inne i en balsal i Mar-a-Lago. Enligt åklagare ska ”tiotusentals medlemmar och gäster” ha besökt klubben från det att Trump avgick som president fram till husrannsakan.

Ska överklaga

Den särskilda åklagaren Jack Smith utsågs 2022 för jobbet av justitieministern Merrick Garland. Domaren Aileen Cannon anser att det var felaktigt och att det är kongressens uppgift att utse liknande tjänster.

Aileen Cannon har inte tagit ställning till själva åtalet i sitt 93-sidor långa yttrande. Hon har tidigare kritiserats för att ha hanterat fallet långsamt.

Jack Smith har fått tillstånd av justitiedepartementet att överklaga beslutet – och kommer att göra det.

– Avvisningen av målet avviker från den enhälliga slutsatsen från alla tidigare domstolar som har utrett frågan, säger Peter Carr, talesperson för Smiths stab.

Enligt honom har tidigare domstolar kommit fram till att justitieministern är behörig att utse en särskild åklagare.