Miljonär mördades i sängen – sonen sov intill

Simon Uggla/TT

Publicerad 2024-07-14 15.18

Pokermiljonären Andreas Oscarsson hittades ihjälskjuten i sängen hemma i pojkrummet i Trollhättan. Tätt intill honom sov hans tvåårige son djupt.

Trots en omfattande utredning har fallet förblivit olöst i 15 år.

– Någon där ute vet, säger den pensionerade polisen Sten-Rune Timmersjö.

Scenen är som hämtad ur en film. Augustiskymningen sänker sig över det stilla villaområdet. I skydd av mörkret tar sig en mördare in i ett av husen och riktar en pistol med ljuddämpare mot Andreas Oscarsson.

Den 36-årige entreprenören bor sedan många år i New York, men är sommaren 2009 på besök för att träffa familj, vänner och affärsbekanta. I barndomshemmets trygga vrå skjuts han nu ihjäl med sex skott i sin egen säng. Mördaren försvinner spårlöst i natten.

När Andreas Oscarsson hittas av sin pappa dagen därpå ligger hans tvåårige son och sover djupt intill den döda kroppen.

– Någon tar sig in och skjuter ihjäl honom utan att väcka någon eller lämna några spår efter sig. Då är det inte svårt att räkna ut att ett proffs har anlitats för att göra det här, säger den pensionerade polisen Sten-Rune Timmersjö, tidigare chef för enheten för grova brott i Fyrbodal.

Övervakades?

Dagarna före mordet har Andreas Oscarsson träffat vänner och hälsat på sin mamma i Dalsland. Där noterar flera personer en gul motocross.

– Föraren agerade på ett sådant sätt att vi är övertygade om att personen varit inblandad i mordet, säger Thord Haraldsson, kommissarie på länskriminalen i Trollhättan, till TTELA i september 2009.

I Trollhättan ska ett vittne ha hört en motocross komma körande på en grusväg i närheten av mordplatsen. Polisen tror att den transporteras dit på ett större fordon. Man drar slutsatsen att Oscarsson var övervakad under sin sista tid i livet.

Enligt polisen fanns en hotbild mot 36-åringen, som strax efter mordet skulle vittna i en rättegång om utpressning kopplad till organiserad brottslighet. En krögare åtalades för att ha försökt utpressa Oscarssons rådgivare på 14 miljoner kronor, men friades i tings- och hovrätt.

– Det tittade vi på, naturligtvis, men jag kan inte säga att vi kom någonstans, säger Sten-Rune Timmersjö.

Framgångsrik företagare

Andreas Oscarsson flyttar i slutet av 90-talet till USA där han under den så kallade ”pokerboomen” bygger upp ett framgångsrikt företag inom nätpoker.

Bland investerarna finns bolaget Ekstranda, med H&M-arvtagarna Stefan och Jan Bengtsson som delägare, som 2003 går in med cirka 1,8 miljoner kronor i utbyte mot 25 procent av aktierna.

Omsättningen rusar och värderingen skjuter i höjden. När Ekstranda tre år senare köps ut skrivs köpeskillingen 50 miljoner kronor, men ny amerikansk lagstiftning sänker värderingen och priset förhandlas om till 36 miljoner kronor.

Differensen ska ge upphov till det brottmål där Oscarsson under hösten 2009 är tänkt att vittna. Av domen framgår att den åtalade krögaren, genom ett påstått partnerskap med en annan delägare i Ekstranda, anser sig ha rätt till de 14 miljonerna.

Målsäganden, som företrätt Oscarsson i affären, säger sig i förhör vara utsatt för hot. Sommaren 2007 skjuts han i benet. Krögaren misstänks för inblandning men avskrivs i brist på bevis. Under rättegången vägrar rådgivaren svara på frågor.

Ingen av delägarna i Ekstranda misstänks för något brott.

”Någon vet”

Sten-Rune Timmersjö konstaterar att mordets lösning kan finnas i Oscarssons affärer.

– Det ligger nära tillhands att tro det, men jag har inget belägg för det. Det finns någon där ute som vet. Vi har haft vissa teorier om vem och vad som har legat bakom, men jag skulle inte säga att det är polisiärt uppklarat.

Efter ett års intensiv utredning kallnade spåren och mordet har förblivit olöst. Ingen har genom åren delgivits misstanke och det kommer inte längre några tips.

Ärendet ligger nu hos kalla fall-gruppen i Göteborg. Det är möjligt, säger Timmersjö, att ny teknik skulle kunna sätta saker i rörelse.

– Ärendet är fortfarande öppet, så jag kan inte gå in på allt, men det finns en del saker i beslag som skulle kunna undersökas, men där den tekniska möjligheten fortfarande inte finns.