Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Psykologen bakom omstritt experimentet är död

Uppdaterad 17.10 | Publicerad 15.45

Philip Zimbardo, känd forskare inom psykologi, har avlidit. Arkivbild.

Psykologiprofessorn Philip Zimbardo har avlidit, rapporterar AP.

Han var mest känd för det så kallade Stanford-experimentet, som han och en grupp forskare vid det prestigefyllda universitetet utförde 1971.

Forskarna ville studera mekanismerna bakom onda handlingar och rekryterade 24 unga manliga studenter som under några veckor skulle agera ”fångvaktare” och ”fångar” i universitetets källare.

Men redan andra dagen började studien spåra ur, och experimentet fick avbrytas efter sex dagar. Då hade ”fångarna” förnedrats av de alltmer sadistiska ”fångvakterna”. Zimbardo har senare, i sin bok ”The Lucifer effect”, dragit paralleller till de övergrepp som amerikanska och brittiska soldater och fångvaktare utsatte fångar för i irakiska Abu Ghraib-fängelset 2003–3004.

Ifrågasattes

Zimbardos roll i experimentet ifrågasattes och även de metoder som användes. Experimentet är ett av de mest studerade inom psykologiområdet.

Philip Zimbardo föddes 1933 i New York som son till italienska immigranter och hans erfarenheter av att växa upp fattigt i Bronx formade hans intresse för människors beteenden. Han dog omgiven av fru och barn, 91 år gammal.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Zimbardo fel ålder.