Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Världsledare i Normandie 80 år efter D-dagen

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-06-06

Det har gått 80 år sedan allierade styrkor invaderade Normandies stränder. På torsdagen besöktes platsen av både världsledare och veteraner.

– Krig är brutalt, sade 99-årige veteranen Joe Mines, vid en ceremoni.

Emmanuel Macron, Volodymyr Zelenskyj och Joe Biden var bara tre av alla ledare som deltog i minnesceremonierna i nordvästra Frankrike. Biden framhöll vikten av demokrati och internationellt samarbete – och drog paralleller till kriget i Ukraina.

– Att kapitulera inför översittare, att böja sig för diktatorer är helt enkelt otänkbart, sade han i ett tal.

– Om vi skulle göra det, skulle det innebära att vi glömmer vad som hände på dessa stränder.

Jämför med Ukraina

Flera västledare har samlats i Frankrike för att uppmärksamma minnet av D-dagen, men också för samtal om kriget i Ukraina. President Volodymyr Zelenskyj fick stående ovationer vid ceremonin.

”De allierade försvarade Europas frihet då, och ukrainarna gör det nu. Enighet rådde då, och sann enighet kan råda i dag”, skrev Zelenskyj på X inför minnesdagen.

Vid ceremonin deltog även cirka 180 veteraner som landsattes i området för 80 år sedan.

Veteraner deltog

Den 99-årige brittiske före detta soldaten Joe Mines hade inte besökt Normandie sedan andra världskriget.

– Jag ville visa min respekt, sade han vid ceremonin.

Den 100-årige kanadensiske veteranen William Cameron lyckades däremot inte ta sig till minnesdagen. Han avled strax före avfärd.

– Hans väskor har varit packade i veckor. Han var så stolt över att komma tillbaka till Normandie, sade den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau i ett tal.

Från och med den 6 juni 1944 landsatte de allierade länderna cirka 160 000 soldater utanför Normandie, för att strida mot Nazityskland.