Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Explosion och flera farliga föremål i Malmö

TT

Uppdaterad 08.18 | Publicerad 05.06

Vid 04.30 genomfördes en kontrollerad sprängning av ett föremål på uteserveringen utanför restaurangen på Bergsgatan.

En explosion inträffade under natten till fredagen utanför en restaurang i centrala Malmö.

Nationella bombskyddet har oskadliggjort ytterligare tre farliga föremål i staden.

Inga personskador har rapporterats i samband med explosionen utanför restaurangen, men det har blivit skador på en fönsterruta och en uteservering.

Ett andra misstänkt föremål hittades strax efter explosionen på restaurangens uteservering, vilket oskadliggjordes vid 04.30-tiden av nationella bombskyddet.

Larmet om den initiala explosionen inkom vid 02.38, parallellt med att nationella bombskyddet oskadliggjorde två misstänkt farliga föremål i stadsdelen Rosengård. Det är okänt om händelserna är relaterade.

VMA

– Vi ser initialt ingen koppling mellan de två händelserna, men det får utredningen visa, säger Marie Keismar, vakthavande befäl vid polisregion Syd.

I Rosengård inkom larmet vid 21.45 på torsdagen och polisen gick snabbt ut med ett viktigt meddelande till allmänheten där boende i området ombads att hålla sig inomhus och borta från fönster.

En halvtimme senare upptäcktes ännu ett föremål i området.

En man i 18-årsåldern har under natten gripits misstänkt för mordförsök kopplat till ärendet i Rosengård. Han är även misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och har anhållits.

Handgranater

Uppgifter till lokala medier gör gällande att det rör sig om handgranater både i Rosengård och i centrala Malmö, något polisen varken vill bekräfta eller dementera.

– Jag kan inte gå in på vad det är som har exploderat, säger Marie Keismar.

Vid 05-tiden hävde polisen avspärrningarna runt restaurangen och uppger att det inte föreligger någon fara för allmänheten. En utredning gällande allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor har inletts.

I Rosengård återkallades polisens VMA strax efter 02.30 efter att föremålen hade oskadliggjorts och omhändertagits av bombskyddet.

ANNONS