Stopp för Georgien på vägen mot EU

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-06-28 11.57

En kvinna som deltar i protester i Tbilisi den 28 maj håller upp en skylt: "Jag tog ställning mot den här lagen i Moskva och nu står jag här eftersom jag såg vad det ledde till". Hundratusentals ryssar har sökt sig till Georgien sedan det stora kriget bröt ut i Ukraina.

Som det ser ut nu kommer Georgien inte att kunna fortsätta på vägen mot ett EU-medlemskap, meddelar EU-ländernas ledare.

De 27 stats- och regeringscheferna uttrycker allvarlig oro över utvecklingen i Georgien, enligt en gemensam markering från veckans toppmöte i Bryssel. Den så kallade agentlagstiftning som har införts av den georgiska regeringen anses utgöra ett tydligt avsteg från de kriterier som har lagts fram.

De vill att regeringen i Tbilisi ”klargör sina avsikter” och vänder om på den väg som ”äventyrar Georgiens väg mot EU och de facto sätter stopp för anslutningsprocessen”.

Georgien blev kandidatland till EU i slutet av förra året, men under våren har dess regering infört en så kallad agentlagstiftning av rysk modell, trots väldiga protester på hemmaplan.

Den nya lagstiftningen sägs syfta till att skapa ökad insyn i andra länders verksamhet i landet. Den har befarats få konsekvenser för landets EU-process genom att den går på tvärs med krav för ett medlemskap.

Vid EU-toppmötet höjs också krav om att tilltagande våld och hot mot oppositionella, journalister och representanter för civilsamhället måste upphöra.

Där större delen av det georgiska folket vill ta steg mot EU har det lilla landets regering balanserat intressen gentemot Ryssland, som i praktiken ockuperar delar av Georgien sedan ett kort krig för 16 år sedan.