Ryska styrkor rycker fram i Ukraina

TT-AFP

Publicerad 2024-05-16

Den här bilden, som togs i tisdags, visar ett höghus i staden Charkiv som har skadats i ett ryskt robotanfall.

Rysslands invasionsstyrkor har lyckats avancera lite grann i den större markoffensiv som inleddes för en vecka sedan.

De har tagit kontroll över totalt åtminstone 257 kvadratkilometer i regionen Charkiv i nordöstra Ukraina, enligt en beräkning som nyhetsbyrån AFP har gjort med hjälp av uppgifter som den USA-baserade tankesmedjan Institute for the study of war har samlat in.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besöker under torsdagen Charkiv och beskriver situationen i regionen som ”extremt svår, men fortfarande ”under kontroll”.

Landet anklagar också Ryssland för att fängsla och döda civila i Charkiv. Inrikesminister Ihor Klymenko skriver på Telegram att det finns uppgifter om att ryska militären beskjutit civila.

Ryssland utropade på onsdagen att de ryckte fram i både nordost och syd, vilket till stor del motsades av Ukraina. Men den ukrainska militären tillstod att dess soldater hade omgrupperat i ”mer fördelaktiga positioner”, vilket är den formulering som bägge krigets parter konsekvent har använt sig av när de har behövt kommunicera tillbakadraganden eller reträtter.

– Situationen i Charkiv-sektorn är fortsatt komplicerad, men den utvecklas på ett dynamiskt vis, säger en talesperson för den ukrainska armén på torsdagsmorgonen.

– Våra försvarsstyrkor har delvis stabiliserat situationen. Fiendens avancemang i vissa zoner och orter har stoppats.

Utöver avancemanget i nordost, där markoffensiven sker, bedöms de ryska styrkorna ha avancerat 21 kvadratkilometer i andra frontområden. Enligt onsdagens svårverifierade ryska uppgifter hade de tagit kontroll över den lilla men symboliskt viktiga orten Robotyne längs med frontlinjen i syd.