Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Så många IS-terrorister har återvänt till Europa

Publicerad 2017-10-25

Minst 5 600 IS-anslutna har återvänt till sina 33 olika hemländer de senaste två åren, när terrorsekten har fallit, enligt en ny rapport.

För Sveriges del har 106 personer återvänt, nästan hälften av de som rest till IS.

Bara Danmark och Storbritannien har lika stor andel återvändare.

Den fruktade terrorsekten IS förlorar mark i Irak och Syrien. Allra senast förlorade man kontrollen över sin egenutropade kalifatshuvudstad Raqqa i Syrien, dit flertalet svenskar tros ha rest för att strida för IS.

Nu kommer en ny rapport från bland annat den amerikanska tankesmedjan The Soufan center som gör gällande att 5 600 av de IS-anslutna som rest från 33 länder till Syrien eller Irak nu har rest tillbaka till sina hemländer efter att IS har tappat mark.

45 är barn

För Sveriges del har Aftonbladet tidigare rapporterat om att 267 personer har åkt till IS för att strida. Precis som det slås fast i den nya rapporten har 106 personer återvänt till Sverige under två års tid.

112 svenskar ska vara kvar i IS i Syrien eller Irak. Omkring 70 av dem är kvinnor och 45 ska vara barn.

I takt med att IS förlorar kontroll åker allt fler utländska terrorresenärer hem. 30 procent av de omkring 5 000 europeiska medborgare som åkt till IS ska ha återvänt, uppger Radicalization Awareness Network (RAN).

Men för Sveriges del är det alltså fler än 30 procent, nästintill hälften av de resande har återvänt.

Det gäller också för Danmark och Storbritannien, står det i den nya rapporten.

Kvinnor och barn specifikt problem

En sak har de över 30 staterna i undersökningen gemensamt, står det i rapporten:

”De (staterna) har inte hittat något sätt att adressera problemet med återvändare. De flesta sitter i fängelse, eller har gått under radarn. Det krävs mer forskning och informationsdelning för att hitta effektiva strategier att hantera hotet”.

I Sverige har tre personer dömts för krigsbrott i Syrien.

Ett annat, mer specifikt, problem är återvändande kvinnor och barn, står det vidare i rapporten. Stater har ännu svårare att lista ut hur man bäst integrerar dessa två grupper bland befolkningen. Psykologisk hjälp och socialt stöd är extra relevant när det gäller barn, är en av slutsatserna i rapporten.

Det land som har allra flest medborgare som har åkt till Syrien eller Irak för att strida med IS är Ryssland, med 3 417 resande. Där har 400 personer återvänt.

Näst efter Ryssland kommer Saudiarabien, med 3 244 resande. 760 personer har återvänt, enligt studien.

LÄS OCKSÅ: Svenska jihadister – unik databas