Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Siffran 7 säger allt om Syriens helvete

Stillbild från en film som visar en avrättning av sju soldater från syriska staten. 46-årige Haisam Sakhanh längst till vänster greps i Karlskoga våren 2016. Han har dömts för delaktighet i massavrättningen.

Krigsbrotten i Syrien brukar beskrivas i ofantliga tal – det är hundratusentals döda och miljoner på flykt.

Men det tal som bäst beskriver den straffrihet som plågar landet är betydligt lägre.

Sju.

Sju står för det totala antalet fall där människor som begått krigsförbrytelser i Syrien har åtalats och straffats.

Det är tre fall i Sverige. Och fyra i Tyskland.

I övrigt, inne i Syrien och i resten av världen, råder hittills straffrihet. Bödlarna går fria.

Den som berättar det här för mig heter Maria Elena Vignoli, är italiensk advokat och researcher på människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Hon har kommit till Sverige i ett ovanligt syfte: för att ge beröm. Vårt land är ett föredöme när det gäller att ställa syriska krigsförbrytare till svars, anser hon.

Det finns ingen FN-domstol för Syrien, och Internationella brottmålsdomstolen har inte rätt att utreda brott i landet. Ryssland och Kina blockerar varje sådant initiativ i FN:s säkerhetsråd.

– Det som händer i Sverige och Tyskland är det enda som händer i hela världen, säger Maria Elena Vignoli.

– Det är små, men viktiga steg.

Filmar sina mord

Arbetet med att släpa syriska krigsförbrytare till svenska domstolar är mödosamt och resursslukande. De som hittills har åtalats har alla befunnit sig långt ner i beslutskedjan. De värsta mördarna simmar ostört vidare.

Ändå anser Maria Elena Vignoli, som nyligen skrivit en rapport om ämnet, att det svenska arbetet är avgörande:

  • Det kan avskräcka potentiella krigsförbrytare, som i dag är så självsäkra att de till och med filmar sina mord och lägger upp bilderna på Facebook, att begå brott.
  • Det kan bidra till att sticka hål hål på den ”duk av straffrihet” (Vignolis ord) som i dag ligger över Syrienkriget.
  • Offren har ingen annanstans att vända sig.
  • Vi skickar ett budskap om att vårt land inte är någon trygg hamn för krigsförbrytare.

Sverige först att åtala

Sverige blev det första landet i världen att åtala en syrisk krigsförbrytare. Och vi är det hittills enda landet som har ställt en förbrytare från regeringssidan, som stått för en väsentlig del av våldet mot civila, till svars.

Men – Sverige kan och bör göra mer.

Inte minst måste de syriska flyktingar som finns här, som ofta är både offer och vittnen, bli en del av rättsprocessen.

– Det handlar om att översätta enkla domstolsdokument till engelska och arabiska. Och om att aktivt söka upp flyktingar, säger Maria Elena Vignoli.

Rättvisa tar tid

Hon låter sig inte nedslås av det magra resultatet. Åtal för den typen av brott kan komma många år, ibland årtionden, efteråt. Som i Rwanda. Jugoslavien. Och Kambodja.

– Att skapa rättvisa för Syriens folk är ett långsiktigt uppdrag. I ett första steg hoppas jag att fler europeiska länder ska ta efter Sverige. På sikt behövs en internationell domstol. Och viktigast av allt: rättvisa på alla nivåer inne i Syrien.

Hon reser sig, måste skynda till nästa möte, i Sveriges riksdag.

Själv har jag under intervjun nåtts av nyhetsflashar om att den syriska staden Raqqa har fallit, efter månader av strider. Kriget i Syrien fortsätter.

Grotesk matematik

Jag tänker på den ändlösa strömmen av fotografier som passerat under åren som gått, på sönderbombade skolor, daghem och sjukhus. Söndertorterade fångar i regimens skräckfängelser. Massavrättningar i öknen.

I den ena vågskålen: hundratusentals döda, miljoner på flykt. I den andra: tre rättegångar i Sverige och fyra i Tyskland.

Tre plus fyra blir sju.

Det är grundläggande huvudräkning.

Syriens enkla och på samma gång groteska juridiska matematik.